cigareta

U Hrvatskoj svaka treća osoba puši

geografske teme stanovništvo i naselja

Svi, uključujući i strastvene pušače, teško da mogu naći bilo koju dobru stranu pušenja. Unatoč svijesti o štetnosti pušenja izgrađenoj zahvaljujući brojnim javnozdravstvenim kampanjama, povećanju cijena duhanskih proizvoda i zakonskim zabranama uživanja duhana na brojnim mjestima, cigareta ostaje vrlo tražen proizvod.

Prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svaka treća osoba puši. Taj podatak Hrvatsku stavlja u sami vrh zemalja svijeta po konzumaciji cigareta. Svaki drugi hrvatski pušač popuši prosječno 15-24 cigarete dnevno.

Prema podatcima za Europu koje je objavio Eurostat, pušenje je i dalje najraširenije u istočnoj Europi. Posljednje europsko izvješće ovog tipa je za 2014. godinu. U njemu se navodi da 13% stanovnika Europske unije starije od 15 godina konzumira do 20 cigareta dnevno, dok dodatnih 6% stanovnika konzumira i više od 20. Udio dnevnih pušača u EU 2014. godine kretao se od 8,7% u Švedskoj do 27% u Grčkoj i Bugarskoj. Najviša stopa pušenja zabilježena je upravo u Bugarskoj – 34,8%. Švedska je bila na sasvim suprotnom kraju ljestvice sa stopom pušenja od 16,7%. Prema ovom izvješću, Hrvatska se nalazi na 5. mjestu (iza Bugarske, Grčke, Mađarske i Cipra), s 13% stanovnika starijih od 15 godina koji konzumiraju do 20 cigareta dnevno i 11% onih koji konzumiraju više od 20 – ukupno 24% pušača (što je znatno umanjen udio pušača u Hrvatskoj od onoga kojeg navodi Zavod za javno zdravstvo – 33%).

Udio pušača u Europi
Udio pušača u Europi (%, 2014. godine)
izvor: Eurostat

Vrlo je značajno i takozvano pasivno pušenje – izlaganje duhanskom dimu. Prema podatcima Eurostata, Hrvatska je s udjelom 44,7% na drugom mjestu u svakodnevnom izlaganju duhanskom dimu u zatvorenom prostoru (iza Grčke).

Udio pasivnih pušača u zemljama Europske unije
Svakodnevno izlaganje duhanskom dimu u zatvorenom prostoru država članica EU (% stanovništva starijeg od 15 godina, 2014. godine)
izvor: Eurostat

Pušenje je legalna ovisnost. Stručnjaci tvrde da jaka želja za cigaretom nikada ne traje dulje od 3 minute. Ovu želju moguće je suzbiti na razne načine: pranjem zuba, odlaskom na šetnju, tuširanjem, ispijanjem čaše vode, jedenjem voća i sl.

Godišnje od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire oko 14.000 ljudi (Zavod za javno zdravstvo). Ukoliko ste pušači i osobno zdravlje vam (trenutno) nije bitno, razmislite o tome koliko novaca doslovno bacate u vjetar (dim): ako pušite 1 kutiju cigareta dnevno čija je cijena 26 – 30 kuna, godišnje ste popušili 9.490 – 10.950 kuna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)