Večeras ponovno gubimo jedan sat

geografske teme ostalo

Večeras u noći, 28. ožujka 2021. godine, pomaknut ćemo kazaljke na satu s 2 na 3 sata ujutro. Time ćemo ponovno „izgubiti” jedan sat, a u Hrvatskoj će započeti ljetno računanje vremena.

Ne postoji nikakav zakon koji nalaže državama promjenu vremena – države o tome odlučuju samostalno. Tako, većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje (manje od 40% zemalja na svijetu), dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja ili nikad nisu ni pomicali sat. U SAD-u, samo su dvije američke države do sada napustile promjenu vremena: Arizona i Havaji su usvojile stalno zimsko (standardno) vrijeme. Sjevernije na tom kontinentu, kanadske provincije Saskatchewan i Yukon su u međuvremenu usvojile trajno ljetno računanje vremena. Izvan Europe i Sjeverne Amerike, promjena satova prakticira se u Iranu, većini Meksika, Argentine, Paragvaja, Kube, Haitija, Levanta, Novog Zelanda i u dijelovima Australije.

Osnovni razlog promjene vremena je dokazana ušteda energije tijekom ljeta. Mijenjanje vremena je prvi predložio još Benjamin Frankiln 1784. godine, kojem je smetao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja prihvaćena je tek početkom 20. stoljeća u Njemačkoj, odakle se raširila svijetom. Uštede energije uslijed pomicanja sata u to vrijeme bile su velike. Ipak, mnogi izračuni na tu temu u današnje vrijeme svjedoče da pomicanje kazaljki na satu ima više nedostataka, nego prednosti. Studije ukazuju na to da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca, a čak povećan broj prometnih nesreća upravo u tjednu nakon proljetnog pomicanja sata. Debata oko ukidanja pomicanja sata traje od davna, a prošle godine su se članice EU dogovorile da svaka ove godine odluči želi li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Astronomski gledajući, zimsko vrijeme bilo bi ono točno vrijeme, obzirom da je sunce najviše na nebu u podne tijekom zimskog računanja vremena. S druge strane, ne bi trebalo iznenaditi da se Hrvatska, kao turistička zemlja izrazite ljetne sezone, odluči na ljetno računanje vremena. Ukoliko odluka bude takva, neobično će nam biti ustajanje po mrklom mraku zimi. Ipak, puno ozbiljniji problem u mogućem raznolikom računanju vremena po državama Europe je organizacijske prirode: zamislite putovanje Europom u kojoj svako malo na granicama mijenjate vrijeme, ili dogovor oko vremena početka online sastanka pri nekom međunarodnom projektu? Ali to je već neka druga tema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *