Dan polarnih medvjeda

Dan polarnih medvjeda

geografske teme zaštita okoliša

Polarni medvjedi su najveći kopneni mesojedi: mogu narasti do visine od 2,4 m i biti teški do 800 kg. U divljini žive samo na Arktiku, gdje se pretpostavlja da živi između 22.000 i 31.000 jedinki. Zbog svoje veličine nemaju prirodnih neprijatelja. Osim ljudi.

Gotovo 80% populacije polarnih medvjeda živi u Kanadi. Najviše vremena provode loveći na santama leda, koje su sve nestabilnije zbog klimatskih promjena. Zbog toga se smatra da će se uskoro polarni medvjedi naći na listi ugroženih vrsta, a prognoze su da će se njihova populacija smanjiti za 30% do 2050. godine.

Danas, 27. veljače obilježavamo Dan polarnih medvjeda. Ovaj dan je inicijativa organizacije Polar Bears International, a cilj je osvijestiti javnost o smanjenju ledenog pokrivača na Arktiku uslijed globalnog zatopljenja, što bi u budućnosti moglo dovesti do izumiranja vrste. Dan polarnog medvjeda potiče ljude da pronađu načine kako smanjiti svoj ugljični otisak.

Kako vi možete smanjiti svoj ugljični otisak?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *