o nama

Portal ABC Geografija namijenjen je svim ljubiteljima geografije.

Ovdje možete pronaći novosti i članke o brojnim zanimljivim geografskim temama koje smo kategorizirali kako bismo vam olakšali pretraživanje. Saznajte više o manje poznatim lokacijama u Hrvatskoj koje predlažemo posjetiti. Zavirite također u druge krajeve svijeta uz pomoć putopisa koje objavljujemo na portalu ABC Geografija. Koliko brzo i točno možete odgovoriti na naša pitanja koja postavljamo u mozgalicama? Što je to nivometar, pomologija, monogeneza ili estuarij? Pronađite u geografskom rječniku na portalu ABC Geografija.

Tekstovi koje objavljujemo obogaćeni su fotografijama, ilustracijama i video materijalom, te sadrže korisne i praktične informacije. Trudimo se redovito popunjavati portal, pa vas pozivamo da nas često posjećujete. Da budete sigurni da ste u toku, upratite našu Facebook stranicu i YouTube kanal.

Projekt ABC Geografija nastao je početkom 2021. godine bez ikakvih financijskih potpora. Vode ga entuzijasti, zaljubljenici u geografiju, manje poznatu Hrvatsku te širenje informacija i znanja o prostoru. Želja nam je okupiti veliki broj ljubitelja geografije na jednom mjestu, a ABC Geografiju učiniti mjestom razmjene geografskih ideja i sadržaja.

https://www.youtube.com/watch?v=RTiPIYXF3Vo

Geografija nas uči razumijevanju složenosti svijeta u kojem živimo. Ona povezuje prošlost sa sadašnjim vremenom i s budućnosti. Koristeći saznanja brojnih disciplina, geografija proučava kako se naš svijet mijenja, a poučava nas i kako se možemo prilagoditi i upravljati tim promjenama. Geografija stvara svijest o prostoru. Neka geografska znanja i prepoznavanje geografskih procesa mogu biti čak i od životne važnosti te pomoći u preživljavanju. Na primjer, od pomoći može biti znanje određivanja strana svijeta, dobro čitanje geografskih karata, prepoznavanje znakova tsunamija, nadolazećih jakih vjetrova i slično. Geografija potiče naše kritičko razmišljanje. Zapravo, geografija prožima gotovo svaki aspekt našega života!

Uz pmoć kratkih tekstova i video materijala kojeg objavljujemo zavirite dublje u svijet geografije. Vjerujemo da ćete pronaći nešto što niste znali. Sigurni smo da će vam materijal na portalu ABC Geografija donijeti i poneku zanimljivost. Najveća želja nam je da objavljeni tekstovi i filmovi budu poticaj razmišljanju i razgovoru o toj činjenici, geografskom problemu ili procesu.

Koristimo samo provjerene izvore informacija. Urednik portala ABC Geografija je Denis Cerić, profesor geografije iza kojeg su tisuće predavanja raznim uzrastima te nekoliko desetaka objavljenih znanstvenih, stručnih i popularno-znanstvenih članaka s područja geografije.

Usporedno s portalom ABC Geografija, nastala je i Facebook stranica te YouTube kanal ABC Geografija – sve sa željom da se u sklopu jednog projekta redovito objavljuju zanimljive i poučne informacije o geografskim temama, dostupna besplatno svima željnima takvog znanja. YouTube kanal smo stvorili nakon što smo primjetili da je izuzetno malo materijala ovog tipa o geografiji prisutno na hrvatskom YouTube-u.

abc-geografija-portal

Komentirajte, podijelite s prijateljima, pratite nas na Facebook-u, besplatno se pretplatite na kanal ABC Geografija i zatim obavezno pritisnite ikonu zvona kako biste dobijali obavijesti o svakom novom videu kojeg objavimo. Bazu video materijala planiramo popunjavati relativno često. Ukoliko ste nastavnici ili profesori geografije, a neka videa smatrate relevantnim za nastavu određene teme – slobodno ih prikažite učenicima.  

Pozivamo vas da nam se pridružite u osmišljavanju i izradi materijala – slobodno nas kontaktirajte. Čak i ideja o kojoj temi bismo mogli pisati może biti od pomoći.

Dobro došli!