O Ukrajini i Ukrajincima

O Ukrajini i Ukrajincima

geografske teme ostalo

Dok nam pristižu grozne slike iz Ukrajine, pružamo podršku toj zemlji i njezinim stanovnicima. U nastavku pogledajte 15 “razglednica” o toj lijepoj zemlji i ljudima koji tamo žive. Na samom kraju sve razglednice objedinjene su u video zapis s lektorom.

Ukrajina je površinom najveća država u Europi

Iako se Rusija obično smatra najvećom europskom zemljom, Ukrajina je najveća ukoliko uzimamo u obzir zemlje čiji teritorij je u potpunosti smješten unutar europskog kontinenta. Ukupnu površina Ukrajine iznosi 603.628 četvornih kilometara – površina 11 puta veća od površine Hrvatske.

U Ukrajini se nalazi geografsko središte Europe

Položaj geografskog središta Europe ovisi o definiranju granica Europe, uglavnom jesu li udaljeni otoci uključeni za definiranje krajnjih točaka Europe, te o načinu izračuna konačnog rezultata. Stoga nekoliko mjesta tvrdi da su domaćini ovog hipotetskog centra, a među njima i jedan u Ukrajini.

Godine 1887. geografi iz Austro-Ugarskog Carstva postavili su povijesno obilježje i veliki kamen u blizini sela Dilove koje se nalazi na rijeci Tisi, blizu rumunjske granice, a u okrugu Rakhiv u Zakarpatskoj regiji – današnja Ukrajina. Za obilježje se vjeruje da označava geografsko središte Europe. Austrougarski geografi su ovo geografsko središte Europe izračunali tako što su pronašli geometrijsku središnju točku ekstremnih geografskih širina i dužina Europe, ali vanjske granice Europe koje su uzeli u obzir nisu nam danas poznate. Iako su izračunali da se to središte nalazi na 48°30′ sjeverne geografske širine i 23°23′ istočne geografske dužine, spomenik su postavili na nešto drugačijoj lokaciji (47°57′46.47″N 24°11′14.4″E).

Ukrajina s 12% sudjeluje u svjetskom izvozu žitarica

Ogromni obradivi prostori u Ukrajini s plodnom crnicom učinili su je idealnim mjestom za uzgoj pšenice i drugih usjeva žita. Kao takva, dobila je nadimak „Europske žitnice“. Ukrajina s 12% sudjeluje u cjelokupnom svjetskom izvozu žitarica, a procjene za ovu godinu su da će Ukrajina osigurati 16% svjetskog izvoza kukuruza. Osim u Europu, Ukrajina oko 40% žita izvozi na Bliski istok i u Afriku. 

Ukrajina je najveći svjetski proizvođač sjemenki suncokreta

Ukrajina ima ogromne površine zemlje zasađene suncokretom. Procjenjuje se da bi ukupna veličina ukrajinskih poljoprivrednih površina pod suncokretom mogla pokriti cijeli teritorij Slovenije.

Ukrajinci su jedna od najobrazovanijih nacija svijeta

Ukrajina je četvrta u svijetu po broju najobrazovanijeg stanovništva. Službeni podaci ukazuju na to da 99,4% Ukrajinaca u dobi od 15 i više godina zna čitati i pisati. 70% odraslih Ukrajinaca ima srednje ili visoko obrazovanje. Čak i svjetski prvaci u teškoj kategoriji, ukrajinci Vitali i Wladimir Klitschko imaju doktorske titule. 

Ukrajinci su pravoslavci

Dominantna religija u Ukrajini je istočno pravoslavno kršćanstvo, koje je snažno utjecalo na ukrajinsku arhitekturu, književnost i glazbu.

Ukrajinski jezik je jedini službeni jezik u Ukrajini

Zanimljivo je da je ukrajinski jezik 1934. godine bio ocijenjen 3. najljepšim jezikom, iza francuskog i perzijskog. Tada je također ocijenjen 2. najmelodioznijim jezikom svijeta, nakon talijanskog.

Mnogi Ukrajinci su dvojezični: u mnogim područjima naći ćete ljude koji govore ruski ili one koji ga razumiju.

Ukrajinska kuhinja je iznimno bogata

Tradicionalna ukrajinska prehrana uključuje piletinu, svinjetinu, govedinu, jaja, ribu i gljive. Ukrajinci također imaju tendenciju jesti puno krumpira, žitarica te svježeg i ukiseljenog povrća. Ukrajinska kuhinja iznimno je raznolika i uzbudljiva, s različitim etničkim manjinama i bogatom multikulturalnom poviješću koja donosi niz različitih namirnica na stol.

Popularna tradicionalna jela uključuju varenyky (kuhane okruglice s gljivama, krumpirom, kiselim kupusom, svježim sirom ili trešnjama) i holubtsi (punjene sarmice punjene rižom, mrkvom i mesom). Najpoznatije ukrajinsko jelo je boršč. Dok Rusi tvrde da boršč vuče porijeklo iz Rusije, mnogi Ukrajinci strastveno vjeruju da su oni osnivači ovog jela. Sastoji se od juhe od cikle, kupusa i krumpira. Pravi ukrajinski boršč također sadrži meso, najčešće svinjetinu. 

Ukrajinci imaju vrlo bogatu folklornu kulturu

Bogate narodne nošnje jedan su od simbola Ukrajine. Vyshyvanka je ukrajinska nacionalna nošnja. Radi se o nošnji ukrašenoj ornamentalnim ručno tkanim vezom s cvjetnim detaljima. I žene i muškarci nose vyshyvanku u raznim prilikama. 

Ukrajinci održavaju brojne tradicije

Nekoliko primjera:

Na Ivanje se diljem Ukrajine održava jedna od najzabavnijih tradicionalnih proslava. U ritualu pročišćivanja djevojke i mladići preskaču vatru držeći se za ruke. Narodno vjerovanje je da skok preko vatre bez izgubljenog stiska ruku znak ljubavi koja je predodređena da traje cijeli život.

Smatra se da je popularna tradicija bojanja uskršnjih jaja nastala upravo u Ukrajini. Izvorno su jaja bila šarana pomoću voska i boje, da bi vosak na kraju bio uklonjen ostavljajući impresivan uzorak s jarkim bojama. 

11 Središte Lavova samo je jedno od 7 ukrajinskih objekata na listi UNESCO

Sedam UNESCO-ovih objekata na listi svjetske baštine UNESCO nalazi se u Ukrajini. Osim povijesnog središta grada Lavova na sjeverozapadu Ukrajine, na poznatoj listi je još katedrala Svete Sofije u Kijevu, Sveučilište Chernivtsi te cijeli niz jedinstvenih drvenih crkvi u Karpatima i bukovih šuma koje ih okružuju.

Čuveni „Tunel ljubavi“, Klevan, Ukrajina

„Tunel ljubavi“ je dio industrijske željeznice u blizini Klevana u sjeverozapadnoj Ukrajini. Napuštenu željeznička pruga pruzela je priroda, a slikoviti lučni oblik drveća nad prugom privlači brojne parove na lokaciju. Zaljubljene također privlače lokalne legende da će se parovima koji posjete ovo mjesto ispuniti želje.

Najsmrtonosnija nuklearna katastrofa, Černobil, Ukrajina

Ukrajina je dom mnogih gradova duhova. Najsmrtonosnija nuklearna katastrofa svih vremena, ona u Černobilu, dogodila se u Ukrajini 26.4.1986. godine. Mjesto na kojem se dogodila ova katastrofa i njegova okolina nalaze se na sjeveru Ukrajine i dio su tzv. Černobilske zone isključenja. Tu se nalazi niz napuštenih gradova poput Pripjata.

Najdublja metro stanica svijeta, Kijev, Ukrajina

Arsenalna stanica kijevskog metroa najdublja je metro stanica na svijetu. Nalazi se 105,5 metara ispod zemlje. Razlog zašto je Arsenalna toliko duboka je rijeka Dnjepar. Silazak pokretnim stepenicama s površine do metro stanice traje 5 minuta.

Građani Lavova obožavaju kavu

Lavov je službeno grad s najvećim brojem kafića po glavi stanovnika na svijetu. U ukrajinskom Lavovu, koji broji oko 700.000 stanovnika, moguće je birati između 1.500 kafića (1 kafić na 467 stanovnika). Pretpostavljamo da brojni gradovi, osobito u našim područjima, nisu bili uzeti u obzir prilikom ovog istraživanja.


Video zapis “O Ukrajini i Ukrajincima”:

PREPORUČUJEMO IZ KATEGORIJE "GEOPOLITIKA":

Dubrovačka eksklava

Dubrovačka eksklava

O tome zašto je najjužniji dio Hrvatske odvojen dvadesetak kilometara uskim pojasom koji pripada državnom…
Holokaust.

Holokaust.

O jednoj od najgorih epizoda u povijesti čovječanstva. Ukratko o početcima, koncentracijskim logorima (karta) i…
Kolonizacija Afrike

Kolonizacija Afrike

Kolonizacija Afrike nastupila je 1884. godine nakon što su se europske sile susrele u Berlinu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)