Slaveni

Kijevska Rusija ili Kijevska Rus?

geografske teme geopolitika

autor: Darko Kanjuh

Sjećate li se te lekcije iz povijesti?

Rusi inzistiraju kako su pojmovi Rus i Rusija istoznačnice, dok Ukrajinci i Bjelorusi (oni nacionalno osvješteni) tvrde da je Rus opći naziv za istočnoslavenski savez različitih plemena – preteča Rusa, Ukrajinaca, Bjelorusa, Rusina – koje je ujedinio kijevski knez Jaroslav Mudri u 11. stoljeću. U tom bi smislu Rusija i Bjelorusija bile izvedenice starijeg naziva Rus koji se spominje u najranijim povijesnim izvorima za kijevsku kneževinu. U hrvatskom jeziku često ignoriramo činjenicu da je Bjelorusija 1990. promijenila svoje ime u Bjelarus jer joj je ta distinkcija bila važna.

Prema ovom drugom tumačenju pojmova Rus i Rusija, nasljednici državnosti Kijevske Rusi su ravnopravno sve tri države sa svojim narodima, kao i narod Rusina (Rutena) koji živi u Zakarpatskoj Ukrajini i dijelovima susjednih država. Moji preci Kanjuhi su Rusini doseljeni na prostor Srijema u doba Marije Terezije, a moja grana se odvojila i u Hrvatskom zagorju kroatizirala.

Prema prvome tumačenju, povijesno-pravni i politički nasljednik Kijevske Rusi je samo i isključivo Rusija, dok su svi ostali spomenuti narodi samo subetničke skupine ruske nacije i nemaju pravo na svoje države. Dakle, nešto slično kao što su npr. Šokci i Bunjevci subetničke hrvatske skupine.

Kijevska Rus
Kijevska Rus
izvor: Claude Zygiel, CC BY-SA 3.0

Svako od ovih tumačenja ima dalekosežne političke i geopolitičke konsekvence na državne i nacionalno-identitetske politike Rusije, Bjelarusi i Ukrajine.

Kijevska Kneževina raspala se u 13. stoljeću u naletu Mongola, a nakon prestanka mongolske opasnosti dolazi do razdvajanja puteva.

Moskovska kneževina preuzima ulogu okupljanja većeg dijela istočnoslavenskog prostora, te stvaranja ruskog naroda i Rusije. A za prostor nekadašnje kijevske Kneževine se počinje koristiti naziv Mala Rus i Bijela Rus…

Rast Moskovske kneževine od 1300. do 1462. godine
izvor: Koryakov Yuri, CC BY-SA 3.0

Od 17. stoljeća probija se novi naziv Ukrajina za prostor Male Rusi čiji zapadni prostor već od ranije geopolitički više gravitira Poljsko-litvanskoj Uniji, a kasnije i Habsburškoj Monarhiji, a istočni Ruskom Carstvu…u toj interakciji i geopolitičkoj napetosti i dinamičkom prožimanju formiraju se nacionalnosti različite od ruske sa svojim jezicima i posebnim identitetom – Ukrajinci i Bjelorusi.

Po završetku Prvog svjetskog rata Ukrajina je bila nezavisna država, ali ju je Sovjetski savez 1919. “usisao” u zajednicu sovjetskih država.

S raspadom Sovjetskog Saveza, Ukrajina je ponovno proglasila svoju neovisnost 1991. godine.

Sovjetski savez i promjene granica nakon završetka Hladnog rata
Sovjetski savez i promjene granica nakon završetka Hladnog rata

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kijevska Rusija je dijelom dokaz da Ukrajina nema temelj za postojanje kao suverena država te da su Rusija i Ukrajina “jedan povijesni i duhovni prostor”, kako je to rekao u svom eseju “O povijesnom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca”.

Kako bi potkrijepio te tvrdnje ukazao je na njihove zajedničke srednjovjekovne jezične korijene, pravoslavnu vjeru i vladavinu. Svoj esej u kojemu negira ukrajinsku nacionalnost objavio je na službenim stranicama Kremlja prošle godine. Povod je odgovor koji je Putin dao tijekom razgovora s javnošću kad je rekao da su Ukrajinci i Rusi “jedan narod, jedna cjelina”. Odlučio je pojasniti odgovor. A tekst je pravi manifest ruske politike prema Ukrajini i može se preslikati i na Bjelarus, pa i neke dijelove Srednje Azije.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozivao se na nasljeđe Jaroslava Mudrog u svom govoru na dan neovisnosti Ukrajine i angažirao se oko potrage za Jaroslavovim ostacima. Ukrajinski dužnosnici slijedili su tragove preko Europe do SAD-a. U potrazi su im se čak i pridružili agenti Ministarstva domovinske sigurnosti. Koliko mi je poznato, do sada nisu uspjeli.

“Kao izravni potomci drevne Rusije (Rusi), ne poričemo pravo moderne Bjelorusije i Rusije da poštuju i svoje povijesne veze s njom”, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, “Kategorički se protivimo pokušajima Kremlja da instrumentalizira povijest Kijevske Rusije (Rusi) kako bi služila modernim mitovima i nelegitimnim teritorijalnim zahtjevima Vladimira Putina”.

Izvori:

Ukrajinci i Rusi ‘ratuju‘ zbog kostiju kneza iz 11. stoljeća: ‘Obećala sam si da ću ih naći i otkriti istinu‘ (1)

Putin napisao veliki manifest ruske politike prema Ukrajini: ‘Mi smo jedan narod! A znate li što je najodvratnije?‘ (2)

PREPORUČUJEMO IZ KATEGORIJE "GEOPOLITIKA":

Dubrovačka eksklava

Dubrovačka eksklava

O tome zašto je najjužniji dio Hrvatske odvojen dvadesetak kilometara uskim pojasom koji pripada državnom…
Holokaust.

Holokaust.

O jednoj od najgorih epizoda u povijesti čovječanstva. Ukratko o početcima, koncentracijskim logorima (karta) i…
Kolonizacija Afrike

Kolonizacija Afrike

Kolonizacija Afrike nastupila je 1884. godine nakon što su se europske sile susrele u Berlinu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)