brod Ever Given

Gužva u Suezu

geografske teme geopolitika

Već četvrti dan za redom veliki kontejnerski brod dužine četiri nogometna igrališta blokira Sueski kanal, izuzetno važnu globalnu trgovinsku arteriju.

Uprava Sueskog kanala (SCA) priopćila je da je brod Ever Given izgubio sposobnost upravljanja uslijed jakog vjetra i prašine. Nesreća je službeno posljedicom jakog vjetra koji je pretvorio kontejnere iznad palube u ogromno jedro koje je brod odnijelo s puta (visina ovog broda izvan vode je 57 metara!). Ali, vjeruje se da se radi i o ljudskoj pogrešci, obzirom da brodovi prelaze kanal u konvojima u pratnji obaveznih egipatskih pilota, a niti jedno plovilo iza Ever Given-a nije imalo sličnih problema. Također, stručnjaci ukazuju na odgovornost kanalskih vlasti i brodara, obzirom da i jedni i drugi, unatoč vremenskim prognozama koje su predviđale jake vjetrove, nisu odgodili prolazak. Razlog, naravno leži u novcima: procjenjuje se da čekanje na sidrištu u Suezu košta vlasnika broda oko 60.000 USD dnevno, odnosno 4.000 USD po satu kašnjenja. Toliko, naime, brodari moraju platiti ukoliko kasne s dostavom robe u danas sveprisutnim pravovremenim opskrbnim lancima (just-in-time).

Gužva u Suezu

Oslobađanje zaglavljenog broda bi se moglo pokazati složenim postupkom koji bi mogao potrajati danima, a procjene su da zaglavljeni brod dnevno blokira robu u vrijednosti do 9,6 milijardi USD.

Sueski kanal je presudan prolaz koji omogućuje brodovima na putu između Azije i Europe da izbjegnu mnogo duži put oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike. Kroz kanal prolazi oko 50 brodova dnevno, a kašnjenja već imaju za posljedicu porast cijene nafte. Ako se situacija ubrzo ne riješi, utjecaj na cijene nafte mogao bi biti značajan, obzirom da oko 10% morske nafte prolazi kroz Sueski kanal.

Prema Lloyd-ovom registru plovidbe, kroz Sueski kanal dnevno prolazi oko 4,6 milijuna barela nafte (2018.). To je ipak znatno manje od nekih drugih ranjivih morskih tranzitnih točaka širom svijeta kao što su rekordni Malajski prolaz (Malezija) kroz kojeg dnevno prolazi 15,7 milijuna barela i Hormuški tjesnac (Iran/ Oman) gdje dnevno prođe gotovo 17 milijuna barela.

Najranjivijom točkom se smatra upravo Hormuški tjesnac, obzirom na česte prijetnje Irana o njegovom zatvaranju. Te prijetnje svi shvaćaju ozbiljno, osobito SAD, čija reakcija je snažna vojna prisutnost u regiji i utječe na globalne geopolitičke odnose.

Lokalizirajte Ever Given i brojne druge brodove na cijelom svijetu ovdje: https://www.vesselfinder.com/

2 razmišljanja na “Gužva u Suezu

  1. Greška u tekstu – Evergreen, ne Evergiven.
    Sugerirala bih da provjerite pravopis prije objavljivanja, našla sam još pravopisnih grešaka (najranjivojom). U drugom članku o Sueskom kanalu – egiatskom, uklješten, stravstveno, balgoslovio, donjeo…
    Lp

    1. Poštovana Ilona, hvala Vam na komentaru i prijedlozima. Trudimo se ispravno pisati, ali greške se često potkradu. ABC Geografija je volonterski projekt i trenutno se moramo osloniti na naša znanja jer nemamo stručnu osobu koja bi nam mogla pomoći u pravopisu i stilu pisanja. Najveći problem su ovakve aktualne teme – tada se trudimo najbrže objaviti, a poslije se ne vraćamo objavljenom tekstu. Tim više, hvala Vam na uloženom trudu – ispravit ćemo nepravilnosti i potruditi se da bude manje grešaka u našim budućim tekstovima.
      U ovom tekstu nema greške u nazivu broda. Naime, brod koji je napravio gužvu u Sueskom kanalu 2021. godine zvao se “Ever Given”. Možda Vas je ybunilo to što je naziv tvrtke koja stoji iza broda “Evergreen”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)