Koja željeznička pruga je najdulja na svijetu?

Koja željeznička pruga je najdulja na svijetu?

mozgalice

Nakon desetljeća sustavnog zanemarivanja u mnogim državama svijeta, željeznički prijevoz postaje sve značajniji. Razlog tome je činjenica da je prijevoz željeznicom dva puta brži od prijevoza morem, a dva puta jeftiniji od prijevoza zrakom.

Ovisno o tome kako interpretiramo duljinu željeznička pruge, nekoliko pruga su kandidati za ovu titulu. Na primjer, u prosincu 2014. godine puštena je u promet željeznička pruga između kineskog grada Jiva i Madrida u Španjolskoj. Prvom teretnom vlaku koji je prevalio tih 13.053 km bilo je potrebno 21 dan da dođe iz Jive u Madrid. Pruga je prozvana „Novim putem svile”, a prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Francusku i Španjolsku.

Međutim, ljubitelji željeznice će za najdulju priznati jedino legendarnu Transsibirsku željezničku prugu kao najdulju na svijetu. Sa svojih 9.289 kilometara na trasi između Moskve i Vladivostoka, Transsibirska željeznička pruga se nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najdulja na svijetu. Ona je u istoj knjizi navedena još dva puta: po pitanju željezničke pruge s najvećim brojem stanica (64), i željezničke pruge s najbržim tempom gradnje (ca. 600 km godišnje).

Trase transsibirske željezničke pruge

Danas se uz Transsibirsku željezničku prugu nalazi 87 gradova, od kojih 6 s preko milijun stanovnika (Moskva, Perm, Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk i Krasnojarsk). Putovanje izravnom rutom bez napuštanja vlaka traje sedam dana. Proteže se preko osam vremenskih zona, međutim svi vozni redovi, satovi na kolodvorima i satovi u vlakovima računaju se po moskovskom vremenu.

Pruga prelazi preko 3.901 mosta te 16 najvećih ruskih rijeka, uključujući Volgu.

Službena izgradnja je započela 1891. godine, a završetak izgradnje ove željezničke pruge označilo je otvaranje mosta preko rijeke Amur 1916. godine, koji je ujedno s 26 km dužine, najduži most transsibirske željeznice.

Oko 30% cijelog ruskog izvoza prolazi glavnim pravcem pruge (Moskva-Vladivostok).

Iako privlači puno stranih putnika, većina korisnika je i dalje lokalno stanovništvo.

Na portalu ABC Geografija nedavno smo objavili kratki video na temu željeznica – pogledajte:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)