Kuća Marka Pola

Kuća Marka Pola

Dalmacija nepoznata Hrvatska

Jedan od najsunčanijih i najšarmantijih hrvatskih otoka je Korčula, po veličini šesti otok na Jadranu. Otok je trajektnom linijom povezan sa Splitom, Dubrovnikom, Orebićem na poluotoku Pelješcu, s otokom Lastovom, a ljeti i s Drvenikom, podbiokovskim naseljem u blizini Makarske. U nizu pitoresknih korčulanskih mjesta najpoznatiji, najvažniji i najveći su grad Korčula, Vela Luka i Blato.

Grad Korčula se smjestio na sjevernoistočnom dijelu otoka. Kulturno je to i administrativno središte, slobodno možemo reći, glavni grad otoka Korčule. Centar grada se nalazi na malom poluotoku isturenom u Pelješki kanal. Mjesto su osnovali grčki kolonizatori još u 4. stoljeću pr. n.e. i nazvali ga (i mjesto i cijeli otok – op. a.) Korkyra Melaina prema imenu starogrčkog grada Korkyre na otoku Krfu, s kojega su došli. Melaina sa starogrčkog prevodimo kao taman ili crn, što znači da su Grci naš otok i mjesto nazvali Korkyra Tamna/ Crna. Pridjev tamna/ crna dali su s povodom, jer je Korčula u to doba bila dobrano prekrivena šumama gustih crnih borova i crnike, a i danas je jedan od najšumovitijih jadranskih otoka. Stara gradska jezgra na poluotočiću je opkoljena zidinama i kulama, što govorii kako je u prošlosti Korčula imala važan strateški značaj. Na tlocrtu starog grada vidimo kako uske kamene ulice iscrtavaju oblik riblje kosti. Graditelji su hotimice ustrojili ovakavu formaciju ulica kako bi zrak mogao slobodno strujati i kako bi zaštitili mjesto od jakih vjetrova.

Korčula
Korčula

U povijesnoj su gradskoj jezgri smještene brojne znamenitosti pa je to najvažniji i posjetiteljima najinteresantniji dio Korčule. Veliki Revelin (kopnena vrata) je uz Kulu Morska vrata bio jedini ulaz na područje starog grada. U unutrašnjosti Velikog Revelina se nalazi izložbeni prostor posvećen Moreški. Nekada je ovaj viteški ples s mačevima bio popularan diljem Mediterana, ali se danas sačuvao samo u Korčuli, s kojom je saživio i gdje se prenosi s generacije na generaciju više od 400 godina. Veliki Revelin je lokacija koju posjetitelji najčešće fotografiraju, a njegov vrh služi kao vidikovac. Još poželjnija kulisa za fotografiranje je Kula Svih Svetih iz 13. stoljeća sa svoja tri prastara topa. Mjestom dominira Katedrala sv. Marka iz 15. stoljeća, jedan od važnijih simbola grada. U unutrašnjosti ove dostojanstvene korčulanske kamene dame nalazi se oltarna pala, rad samog Tintoretta, poznatog talijanskog slikara koji je oslikao Duždevu palaču u Veneciji. Nezaboravan je pogled sa zvonika katedrale na mjesto i korčulanski arhipelag. Još starija je crkva Svih Svetih, koja je prije više od 700 godina bila stolnica korčulanskog biskupa. Nasuprot ulaza u crkvu nalazi se kuća bratovštine Svih Svetih gdje se, između ostalog, čuva kolekcija bizantskih ikona s grčkog otoka Krete, slikanih na drvetu, a neke na zlatu. Vrijedno je pogledati i ostale korčulanske kule, Atrij gradske vijećnice i posjetiti Gradski muzej Korčula u obnovljenoj palači Gabrieliss.

No, Korčula je najpoznatija i kao mjesto u kojem se rodio Marko Polo, najveći svjetski putnik, istraživač i putopisac iz 13. stoljeća (više o Marku Polu pročitajte ovdje). Oko mjesta njegovog rođenja spori se veliki broj povjesničara. Jedni tvrde da je to Korčula, drugi (ponajviše talijanski) da je rođen u Veneciji, a treći pak u Carigradu. Činjenica je da ne postoji pisani trag o Markovom rođenju, pa su sve tri teorije predmet nagađanja. Nije sporno da se rodio u Mletačkoj Republici, jer su u to vrijeme sva tri mjesta bila pod Venecijom. Talijanski i hrvatski povjesničari se spore i o podrijetlu prezimena. Vjerojatnije je kako je ono hrvatskog podrijetla i da dolazi od ptice vodarice koja se na starohrvatskom jeziku naziva pol ili, rjeđe, pola. Tome u prilog idu neosporne činjenice jer se u grbu obitelji Polo nalaze tri ptice vodarice, sam Marko se potpisivao kao Marko Pol, ponekad Marc Pol, a nikada latiniziranim Marco Pollo. Summa summarum: za Hrvate, naročito one iz Dalmacije, a posebno stanovnike Korčule, Marko Polo je rođeni Korčulanin, a porijeklom je Hrvat. U Korčuli i staro i mlado zna koja kuća pripada obitelji Polo, a u prilog tome govore i sačuvani dokumenti. Kuća se nalazi u neposrednoj blizini Katedrale sv. Marka, a smatra se da je ona rodna kuća i kuća u kojoj je živio Marko Polo. Kao takva je postala najpoznatija znamenitost i najposjećenija turistička atrakcija u Korčuli. U kući se nalazi zanimljiv Muzej Marka Pola, a na vrhu kuće je toranj na koji se može popeti.

Osim Marka Pola simbol Korčule je već spomenuta Moreška. Ona se izvodi najviše ljeti kao turistička atrakcija, čak dvaput tjedno (raspored predstava najbolje je provjeriti kod Turističke zajednice grada Korčule), a obavezno 29. srpnja na Dan sv. Todora, nebeskog zaštitnika grada. Jedan od najvažnijih događaja i provoda u godini Korčulanima je tradicionalna proslave pola Nove godine svakog 30. lipnja, koja je kao takva jedinstvena u svijetu. Uz sve ove znamenitosti i zanimljivosti, svojom prekrasnom prirodom, s plažama gdje je more čisto, priznatom korčulanskom vinu, svježe ulovljenoj i pripremljenoj ribi, Korčula se s pravom nalazi među najboljim hrvatskim turističkim destinacijama i iz godine u godinu privlači sve više i više posjetitelja.


Lokacije kuće Marka Pola: ul. Depolo, 20260, Korčula, Hrvatska (42.962 S, 17.137 I)

Lokacija Turističke zajednice Grada Korčule: Trg 19. travnja 1921 br. 40, 20260, Korčula, Hrvatska (42.960 S, 17.135 I)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)