Zašto prije vidimo bljesak munje, nego što čujemo udar groma

Munje i gromovi

šale i vicevi

U prirodi, bljesak munje i s njim povezana grmljavina pojavljuju se gotovo u isto vrijeme u grmljavinskoj oluji. Osoba na zemlji vidi bljesak munje prije nego čuje grmljavinu jer svjetlost brzinom od oko 300.000.000 metara u sekundi putuje gotovo milijun puta brže od zvuka, koji se kreće brzinom od 340 metara u sekundi. Dakle, ako je netko udaljen 1.000 metara od grmljavinske oluje, bljesak bi vidio gotovo odmah nakon što se pojavi munja jer je svjetlosti potrebno samo nekoliko mikrosekundi da prijeđe taj put, dok zvuk grmljavine stiže tek nakon otprilike 3 sekunde (1.000 metara podijeljeno s 343 metara u sekundi).

U pravilu, brojanjem sekundi između bljeska i grmljavine i dijeljenjem tog broja s 3, možete procijeniti svoju udaljenost od grmljavinske oluje u kilometrima. Na primjer, ako čujete grmljavinu 9 sekundi nakon što ste vidjeli bljesak, grmljavinska oluja bi trebala biti oko 3 kilometra od vas. Ako vidite bljesak i čujete udar groma gotovo istovremeno, oluja mora biti vrlo blizu vas. Odmah potražite sklonište.

Munja uvijek dolazi s gromom. Ako vidite munju, ali ne čujete grmljavinu, grmljavinska je oluja najvjerojatnije prilično daleko od vas. Obično se grmljavina rijetko čuje dalje od 15 kilometara od oluje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)