Biserje ilirske kraljice Teute

Dalmacija nepoznata Hrvatska

Iliri su međusobno srodni indoeuropski narodi koji pripadaju istom jezičnom i kulturnom krugu. Još su u brončano doba došli i nastanili zapadni i unutarnji dio Balkana. Najveća i najpoznatija ilirska plemena koja su živjela na tlu današnje Hrvatske bijahu: Histri, Liburni, Japodi, Dalmati i Ardijejci.

Ardijejci, koji su nastanili južnu obalu Jadranskog mora, se smatraju jednim od najmoćnijih ilirskih plemena. Bijahu prvi koji su formirali ilirsku državu. Ardijejsko je kraljevstvo osnovao kralj Agron u prvoj polovini 3. st. pr. Kr. i pretvorio ga u tada najmoćnije kraljevstvo na Balkanu. Granice Agronovog kraljevstva su išle od lijeve obale rijeke Neretve pa sve do Ambrakijskog zaljeva u Jonskom moru na sjeverozapadu Grčke, obuhvaćajući i sve pripadajuće otoke izuzev Visa.

Nakon Aronove smrti vladavinu je preuzela njegova udovica, lijepa kraljica Teuta. Za ilirsko društvo tog vremena to nije ništa čudno, jer su Ilirke bile poštovane, cijenjene i ravnopravne s muškarcima. Teuta je, jako brzo, kroz brojne ratne pohode, proširila granice i pretvorila kraljevstvo u jednu od najmoćnijih i najvećih sredozemnih država. Svojim je brodovljem držala apsolutnu kontrolu nad prometom Jadranskim i Jonskim morem, pa je postala kost u grlu Grcima i Rimljanima. Za Teutu se govorilo, a i danas kaže, da je bila “mudrija od zmije, hrabrija od lava i vilinski lijepa”.

U Dalmacij i šire o odlučnoj i ratobornoj kraljici postoje mnogobrojne legende. Sačuvane su zahvaljujući predajama stanovnika Hvara, Šolte, Visa, Ploča i drugih mjesta koji, nakon više od 2.000 godina,  spominju veliku kraljicu Teutu, rodom s jadranske obale. Mnogobrojne su priče o kraljičinoj ljepoti, njenim hrabrim pothvatima, o Teuti gusarskoj kraljici, priče o tome kako je nadmudrila Rimljane pri pregovorima, o raskošnosti njenih dvora, gdje je skriveno ogromno blago ilirske kraljice i sl. U gradu Ploče i okolini i dan-danas se priča kako je kraljica Teuta spasila ribare za vrijeme velike oluje, pa je ovako zazivaju lokalni ribari prilikom odlaska u ribanje: “Ako bude vitra, Teuto dođi po nas”.

Kraljica Teuta
Kraljica Teuta

Sedam kilometara od grada Ploča je mjesto Baćina, a tamo se nalaze “biseri kraljice Teute”. “Biseri” su zapravo neistražena čarobna oaza koju čini skup 7 krških jezera, a koja nose zajedničko ime Baćinska jezera. Teuti se, prema jednoj legendi, iznimno svidio ovaj krajolik, pa je tu dala izgraditi dvore, a prema drugoj, na Baćinskim su jezerima bili dvori u kojima se kraljica rodila. Za niti jednu od ove dvije tvrdnje ne postoje materijalni dokazi, no činjenica jeste da se pokraj jezera Sladinac, jednog od 7 Baćinskih jezera, nalazilo gradinsko naselje Ardijejaca, Teutinog plemena. Nakon što su ih pokorili, Rimljani su na mjestu njihove gradine podigli utvđeno naselje i dali mu ime Praetoria. Od rimske Praetorie danas možemo vidjeti samo ostatke zidova i mozaika.

Više je razloga zašto posjetiti Baćinska jezera (čitaj “bisere kraljice Teute”). Ovaj nerazvikani, ali prekrasan dalmatinski krški krajolik, je kao stvoren za sve ljude željne odmora u pravom smislu te riječi. Područje jezera će se jako svidjeti svima koji vole svoje vrijeme provesti u mirnom krajoliku, bez gužvi i naguravanja, koji žele razgledati i istražiti divlju prirodu, baviti se sportskim aktivnostima ili, jednostavno, odmarati u hladovini, upijati svježi zrak i slušati zvuke nedirnute prirode. Baćinska su jezera izvrsna opcija i za kupanje, jer jezerska je voda, ne samo kristalno bistra, već prosječno 3°C toplija od mora. Raritet je što su Baćinska jezera kriptodepresijska jezera, što bi značilo da im je dno ispod, a površina iznad morske razine. Više o geografskom pojmu i definiciji kriptodepresije vidi ovdje.

Najbolje je posjet Baćinskim jezerima dogovoriti i definirati pri Turističkoj zajednici grada Ploča, gdje će posjetitelju ponuditi više opcija. Većini je vožnja tradicionalnom neretvanskom lađom godinama najzanimljivija ponuda, a u zadnje je vrijeme vrlo popularna trosatna tura veslanja na dasci za surfanje (Padlle surf). Za obje ture osiguran je vodič, a svaka započinje dobrodošlicom uz čašicu domaće travarice i degustacijom južnog voća iz doline rijeke Neretve. Oni koji preferiraju obilazak jezera kopnenim putem se mogu prošetati ili provesti biciklom po uređenim makadamskim stazama koje ukružuju jezera. Najam bicikla je moguć po vrlo pristupačnim cijenama. Isto tako je moguće iznajmiti i dasku za surfanje za samostalni izlet, što ne bismo preporučili onima koji nemaju iskustva s padlle surfom. Na Baćinskim jezerima postoji kamp, pa je i kampiranje jedna od mogućnosti.

Svi koji su posjetili bajkovita Baćinska jezera kažu da s pravom nose ime “biseri kraljice Teute”.


Lokacija Turističke zajednice grada Ploča: Trg kralja Tomislava 17, 20340 Ploče, Hrvatska (43.0482 S, 17.435 I); više informacija: https://visitploce.com/hr/pocetna/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)