Karlovac i Nikola Tesla

Tesla se znanjem spasio od utapanja

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Tinejdžeri na obali gladaju kako njihov, natprosječno visok i mršav prijatelj pliva u rijeci. Ništa neuobičajeno za kupalište na Korani u blizini karlovačke gimnazije kada bi se radilo o ljetnjem periodu. No, ovdje se radnja događa u rano proljeće, kada rijeka redovito nabuja zbog topljenja snijega u gorju. Plivač je nitko drugi do li Nikola Tesla, a došao je provjeriti, kako drukčije nego na sebi, kako sila uzgona djeluje na tijelo uronjeno u tekućinu. Doplivavši do sredine Korane, prema dnu su ga počeli vući snažni vodeni vrtlozi. Kada se već činilo da će se utopiti, mladi se Tesla žustro okrenuo na bok i sigurno doplivao do obale. Dok su mu kolege čestitali na hrabrosti, samo je procijedio: “Rekoh vam – uzgon ovisi o obujmu uronjenog tijela”.

Događaj se zbio 70-tih godina 19. stoljeća, kada je genijalni izumitelj bio samo gimnazijalac u Karlovcu. Na mjestu gdje je zamalo izgubio glavu i na kojem se s prijateljima kupao svako ljeto, 50-tak godina kasnije, niklo je prvo registrirano kupalište u Hrvatskoj. Dao ga je izgraditi karlovački poduzetnik Fogina, pa je po njemu nazvano Foginovo kupalište. Ljeti ono mami mnogobrojne posjetitelje iz zemlje i inozemstva na kupanje, osvježenje i odmor.

Ulaz na Foginovo kupalište se ne plaća. Tamo gdje su velike dubine, postoje tri skakaonice, popularno nazvane cener (10 metarska skakaonica), petica (5 metarska) i trojka (3 metarska). Naravno, postoji i plitki dio na kupalištu. Za osobe s invaliditetom je instaliran lift za ulazak u vodu. Djeca se mogu do sita naigrati u besplatnom aqua-parku. Sigurnost kupača budnim okom prati spasilačka služba, a za zabavu u vodi i na obali se brine ekipa animatora. Kupalište ima svlačionice, sanitarni čvor, tuševe i caffe bar. Sportske rekvizite je moguće iznajmiti, pa je na posjetitelju da odluči želi li zaigrati vaterpolo, košarku, odbojku na pijesku, voziti bicikl, zaigrati tenis na terenima uz kupalište, otići na vanjski fitness teren ili do atletske staze.

Foginovo kupalište
izvor: zelenilo.hr

Foginovo, kako Karlovčani kraće zovu svoje kupalište godinama, radi svega nabrojanog, nosi titulu najbolje uređene plaže na hrvatskim rijekama i najposjećenijeg kupališta u Hrvatskoj. Vrijedi posjetiti ovu ljetnu oazu svježine u središtu Karlovca. Zanimljivo je zaplivati u istoj rijeci kada znaš da je baš na tom mjestu nekada bio i veliki Nikola Tesla. A svakako treba provjeriti i koliko je istinita stara tvrdnja karlovčana da Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu.


Lokacija Foginovog kupališta: Koransko šetalište, 47000 Karlovac, Hrvatska, 45.484 N, 15.559 E

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)