Špilja Lokvarka

75 metara pod zemljom

Gorska Hrvatska nepoznata Hrvatska

Poželite li se tijekom ljetnih mjeseci stvarno osvježiti, pođite na put u podzemlje, u utrobu zemlje. Za takvo što je najbolje izabrati neku pristupačnu pećinu. Idealno mjesto za posjet, za vas je, možda, špilja Lokvarka, gdje biste mogli „uživo” spoznati sve ljepote hrvatskog krškog podzemlja i, naravno, osvježiti se.

Lokvarka spada u grupu najljepših hrvatskih špilja, a nalazi se u pitoresknom selu Lokve, pokraj mjesta Delnice. Još od davne 1961. godine zakonom je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Danas slovi za najbolje uređen speleološki objekt i, ujedno, najdublju turistički uređenu špilju u Hrvatskoj.

Dužina joj dobrano prelazi 1 kilometar, a sastoji se od 6 etaža ili dvorana koje su postavljene jedna ispod druge. Četiri etaže su uređene za posjetitelje, a peta i šesta su namijenjene isključivo za speleološka istraživanja. Dubina špilje je 275 metara, od čega je, gledajući od ulaza prema dnu, uređeno prvih 75 metara dubine. Ovi elementi čine Lokvarku drugom jamom po veličini u Republici Hrvatskoj.

Vrijedi potegnuti do Gorskog kotara i posjetiti špilju Lokvarku. Sa sobom valja ponijeti topliju odjeću, tj. obucite se slojevito, jer je temperatura u jami stalna, bez obzira na doba godine, oko 8°C, a vlaga zraka, uobičajeno preko 80%. Obavezna je pratnja vodiča s kojim ćete poći u razgled magičnog svijeta hrvatskog krša u maksimalnom trajanju od 1h. 

U špilji je sve kvalitetno urađeno i ukusno uređeno. Sigurnom šetnjom stazicama, stepenicama i preko malih mostova spustit ćete se 75 metara u dubinu zemlje. Putem prema dnu jame zadivit će vas spiljski sigasti ukrasi različitih boja i oblika, koje je stotinama tisuća godina stvarala majka priroda, vrijedno radeći u slojevima jurskog vapnenca. Dinamičnom ambijentu pridonosi i šum vode koja kaplje, cijedi se i ugodno žubori.

U Lokvarki žive razni špiljski organizmi, od kojih su najzastupljeniji kornjaši ili tvrdokrilci. Moguće je vidjeti nekog od tih kukaca, ali najslavnijeg među njima, kojemu je ime ozimčev podzemljar, sigurno ne, zato što ova endemska vrsta živi tek na šestoj etaži špilje. A vidjeti nekog šišmiša, od više vrsta koje nastanjuju Lokvarku, nije baš neko čudo.

I, molim vas, javite svakako jeste li se osvježili razgledajući Lokvarku.


Lokacija Špilje Lokvarke: 45,359 N i 14,759 E

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)