Bergam u rudniku Sv. Barbare

Bergmani iz rudnika sv. Barbare

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

U mjestu Rude pokraj Samobora nalazi se rudnik sv. Barbare, jedan od najstarijih rudnika bakra u Europi. Iako je eksploatacija bakrene rude obustavljena još polovicom 20. st., jer su istraživanja pokazala da nema dovoljno rude u količinama ekonomičnim za iskopavanje, rudnik i dalje živi, sada novim životom, jer je otvoren za posjetitelje. Naime, rudnik sv. Barbare danas funcionira kao jedinstveni rudarski muzej u prirodi. Od tri glavna rudnička rova/ tunela, jedan je nedostupan, a dva su otvorena za posjetitelje. Ponekad, kada se iz onog nedostupnog rova začuju zvuci, mještani odmahnu rukom i samo kažu – „Bergmani”. Prema legendi, Bergmani su patuljci koji od pamtivjeka traže zlato u podzemlju Samoborskog gorja.

Pouzdano se zna da se s organiziranom eksploatacijom u Rudama započelo koncem 15. st., te da je 16. st. bilo zlatno doba rudnika, kada je sv. Barbara bila najveći rudnik bakra u Europi. Tome su ponajviše doprinijeli prekaljeni rudari iz njemačkih pokrajina Saska i Württemberg, koji su se, vodeći sa sobom i svoje obitelji, tijekom cijelog 16. st. doseljavali u Rude i zapošljavali u rudniku. Osim pisanih dokumenta, o tome najbolje svjedoče tipična germanska prezimena većine sadašnjih stanovnika mjesta, njihovih potomaka, koja su vremenom kroatizirana. Danas u Rudama srećemo prezimena Pihler od germanskog Büchler, Štengl od Stengel, Šujster (Schuster), Fresl (Frözer) i mnoga druga.

Rudnik svoje ime duguje ovim njemačkim rudarima, jer su sa sobom donijeli štovanje sv. Barbare, zaštitnice rudara, koja svojim zagovorom čuva sve posjetitelje rudnika, pa i sadašnje. U rudniku je danas izložen mali kip sv. Barbare, rad poljskog kipara Jerzya Piechnika, a koji je rudniku poklonio poznati poljski karikaturist i scenograf Andrzej Czyczyło. Gospodin Czyczyło, koji i sam potječe iz rudarske obitelji, osvjedočeni je prijatelj ovog šarmantnog kraja, jer je, već ranije, darovao mjesnoj crkvi sv. Barbare vrijedni kip pape Ivana Pavla II.

rudnik sv. Barbare - ulaz

I mali ljudi/ patuljci svoje ime duguju njemačkim rudarima. Na njemačkom jeziku rudar je Bergman, a kako su i patuljci rudari, nadjenuše im ime Bergmani. Prema legendi, koja korijene vuče iz njemačkih rudnika, ti mali marljivi kopači zlata imaju bijele brade koje im sezu do koljena, zmijskim očima osvjetljavaju tamu rudnika, nikada ne izlaze na svjetlo dana, pa im je koža žuta, obučeni su u zelena odijelca i ometaju rudare pri obavljanju svakodnevnih poslova. Kako Bergmani izgledaju može se vidjeti u rudniku sv. Barbare, gdje je postavljeno nekoliko njihovih kipova. Mnogi stari rudari su se kleli da su ih vidjeli svojim očima, a za nesreće pri radu su redovito krivili Bergmane.

Rudari su se jako ljutili na patuljke jer su im krali hranu, a redovito kolač imenom Rudarska greblica. Bergmanima je on bio omiljena poslastica i pronalazili su najperfidnije načine da ga se domognu. Rudarska greblica je slani kolač od sira i oraha, ili sira i zelenja, koji su stoljećima pravile vrijedne ruke žena rudara. Danas je ovaj, za napraviti jednostavan, a po okusu kvalitetan, rudarski kolač proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom. Jedini certificirani proizvođač originalne Rudarske greblice je pekarnica Nikl u Rudama. Pekarnica je u vlasništvu članova obitelji Nikl, koji su, interesantno, potomci njemačkog rudara iz 16. st., germanskog prezimena Nikll. Osim u pekarnici, Rudarska se greblica može još kupiti na kiosku u obližnjem Samoboru i svega par zagrebačkih dućana. 

Ne preporučuje se posjetiteljima da u rudnik sv. Barbare ponesu Rudarsku greblicu, jer riskiraju da je Bergmani ukradu, ali se preporučuje toplija/ slojevita odjeća, obzirom da je temperatura zraka u rovovima oko 12°C, kao i čvrsta/sportska obuća. Prije ulaska u autentični rudarski prostor, u mrak i hladnoću rovova, svaki posjetitelj dobije kutu, zaštitnu kacigu i svjetiljku, te mora izgovoriti tradicionalni rudarski pozdrav – sretno. Obilazak, uz obaveznu pratnju vodiča, koji prezentira ljepote podzemlja Ruda, traje oko 40 min. Rudnik sv. Barbare je otvoren za posjetitelje subotom, nedjeljom, blagdanom i praznikom, a uz ostale dane samo uz prethodnu najavu. Isplati se posjetiti rudnik i za simboličnu cijenu ulaznice saznati sve tajne rudnika sv. Barbare u Rudama, a neki, ako pažljivo motre, možda ugledaju i Bergmane.


Lokacija rudnika Sv. Barbara: Rude bb, 10430 Rude, Hrvatska (45.763 S, 15.671 I); ulaz se plaća, više informacija: http://www.rudnik.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)