promatranje pomrčine Sunca

Što je pomračina Sunca? Sve potpune pomrčine Sunca do 2067. godine.

geografske teme svemir i Zemlja

Budući da Zemlja stalno kruži oko Sunca, a Mjesec stalno kruži oko Zemlje, neka vrsta pomrčine općenito se događa četiri do sedam puta svake godine, negdje u svijetu. Pomrčina Sunca može biti potpuna (totalna), prstenasta (anularna), djelomična (parcijalna) i hibridna – kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta. Različite vrste pomrčina nastaju jer je staza Mjeseca eliptična. Kada je Mjesec udaljeniji, ne zaklanja cijeli Sunčev disk i zapaža se prstenasta ppmrčina, a kada je Mjesec bliže, može potpuno zakloniti Sunce i nastupa potpuna pomrčina.Potpune pomrčine su rjeđe.

Vrste pomrčina Sunca

Pomrčine Sunca mogu se dogoditi samo tijekom mladog Mjeseca, faze prekretnice mjesečevog ciklusa. Pojava na nebu koju zovemo mladi Mjesec događa se otprilike jednom mjesečno, kada se sijeku Mjesečeva orbita oko Zemlje i Zemljina orbita oko Sunca, pri čemu Mjesec klizi između zvijezde i planeta. Zbog toga što nam prilikom ovog događaja Mjesec izgleda blizu Sunca, mi ga ne možemo vidjeti. Stoga je mladi Mjesec obično najneuočljivija faza Mjeseca jer je nevidljiv promatračima na Zemlji. Međutim, ponekad mladi Mjesec uzrokuje jedan od najspektakularnijih prirodnih događaja – pomrčinu Sunca.

Pomrčina Sunca se događa kada Mjesec prođe između Sunca i Zemlje, bacajući sjenu na Zemlju koja potpuno ili djelomično blokira Sunčevo svjetlo na nekim područjima na površini Zemlje. Iako Mjesec prolazi pored Sunca u redovitim intervalima, savršena linija potrebna za pomrčinu Sunca se često propusti. Mjesečeva orbita oko Zemlje je nagnuta u usporedbi sa Zemljinom oko Sunca. Dakle, kada se njihove orbite križaju tijekom mladog Mjeseca, sjecište se obično događa pod kutom. Kut od samo oko pet stupnjeva dovoljan je za poništavanje poravnanja, tako da mladi Mjesec obično prolazi malo iznad ili malo ispod odsječka svjetla koje Sunce šalje na Zemlju, umjesto da prolazi kroz njega. Mjesečeva nagnuta orbita također je razlog zašto se puni Mjeseci događaju svaki mjesec, ali pomrčine Mjeseca ne. Vrijeme kada dolazi do poravnanja poznato nam je kao sezona pomrčina, a događa se dva puta godišnje.

Pomrčina Sunca

Potpuna pomrčina Sunca događa se kada Mjesec prođe između Sunca i Zemlje, potpuno blokirajući Sunce. Ljudi koji se nalaze u središtu Mjesečeve sjene koja zasloni Zemlju mogu promatrati potpunu pomrčinu. Nebo će potamnjeti, kao da je zora ili sumrak. Ako to vremenski uvjeti dopuštaju, tijekom potpune pomrčine Sunca je moguće pomatrati Sunčevu koronu i vanjsku atmosferu, koja je inače obično zaklonjena sjajnim licem Sunca. Potpuna pomrčina Sunca je jedina vrsta pomrčine Sunca kada promatrači na trenutak mogu skinuti svoje naočale za pomrčinu (koje nisu isto što i obične sunčane naočale) – tijekom kratkog perioda vremena u kojem Mjesec potpuno blokira Sunce.

U cijeloj ovoj priči jako je važno nešto što znanstvenici pripisuju spektakularnoj kozmičkoj slučajnosti. Naime, promjer Sunca je oko 400 puta veći od Mjesečevog, a njegov položaj u svemiru je oko 400 puta udaljeniji od Mjeseca od Zemlje. S našeg gledišta, taj omjer uzrokuje da Mjesec i Sunce izgledaju kao da su slične veličine te Mjesec može blokirati svu ili većinu svjetlosti koja nam dolazi s puno većeg Sunca. To dovodi do spektakularnih pojava na nebu kojima možemo svjedočiti sa Zemlje “u sred bijela dana”.

NIKAD ne smijemo izravno bez posebnih zaštitnih naočala promatrati pomračinu Sunca!

Danas, 8. travnja 2024. godine, mladi Mjesec će se na oko tri i pol do četiri minute naći između Sunca i Zemlje, čime će baciti sjenu na veći dio Sjeverne Amerike i svjedočit ćemo potpunoj pomračini Sunca. Prvo će biti vidljiva u dijelovima Meksika od 20:07 po našem (CEST) računanju vremena, zatim u SAD-u i Kanadi. Nakon Meksika bit će vidljiva u dijelovima Texasa, Oklahomi, Arkansasu, Missouriju, Illinoisu, Kentuckyju, Indijani, Ohiu, Pennsylvaniji, New Yorku, Vermontu, New Hampshiru i Maineu. Preko Kanade će sjena prijeći u južnom Ontariju, Quebecu, New Brunswicku, Otoku princa Edwarda i Novoj Škotskoj, završavajući na atlantskoj obali Newfoundlanda u 02:16 po našem računanju vremena.

Pretpostavlja se da će ovo biti jedna od najpromatranijih pomrčina u povijesti. Za razliku od posljednje potpune pomrčine Sunca (21. kolovoza 2017. godine), a koja je bila vidljiva uglavnom u malo naseljenim područjima, ova pomrčina će proći kroz neke od najgušće naseljenih urbanih regija u Sjevernoj Americi. Potpunu pomrčinu Sunca izravno će iz svojih domova moći pratiti otprilike 45 milijuna ljudi.

Potpuna pomrčina Sunca 8.4.2024.

Ukoliko niste takav sretnik da ovu pomrčinu promatrate uživo u Sjevernoj Americi, preporučujemo da pratite prijenos iz udobnosti svog doma – prijenos započinje danas, 8. travnja 2024. godine od 18:30 po našem računanju vremena:

Za kraj, koliko god se pridaje pažnje ovoj potpunoj pomrčini Sunca, znajte da ona nije niti prva niti posljednja. NASA daje detaljan popis pomrčina Sunca do 2067. gondine – pogledajte karte naše objave. Tijekom sljedeća četiri desetljeća, dijelovi svih sedam kontinenata će svjedočiti potpunim pomrčinama Sunca, a osim ove današnje bit će ih još 25. Potpuno pomračenje na kartama koje slijede bit će vidljivo svima koji se budu nalazili između plavih linija. Najduže će trajati onima koji se budu nalazili na crvenoj liniji).

Potpuna pomrčina Sunca 12.8.2026.
Potpuna pomrčina Sunca 2.8.2027.
Potpuna pomrčina Sunca 22.7.2028.
Potpuna pomrčina Sunca 25.11.2030.
Potpuna pomrčina Sunca 30.3.2033.
Potpuna pomrčina Sunca 20.3.2034.
Potpuna pomrčina Sunca 2.9.2035.
Potpuna pomrčina Sunca 13.7.2037.
Potpuna pomrčina Sunca 26.12.2038.
Potpuna pomrčina Sunca 15.12.2039.
Potpuna pomrčina Sunca 30.4.2041.
Potpuna pomrčina Sunca 23.8.2044.
Potpuna pomrčina Sunca 12.8.2045.
Potpuna pomrčina Sunca 2.8.2046.
Potpuna pomrčina Sunca 30.3.2052.
Potpuna pomrčina Sunca 12.9.2053.
Potpuna pomrčina Sunca 24.7.2055.
Potpuna pomrčina Sunca 5.1.2057.
Potpuna pomrčina Sunca 26.12.2057.
Potpuna pomrčina Sunca 11.5.2059.
Potpuna pomrčina Sunca 30.4.2060.
Potpuna pomrčina Sunca 20.4.2061.
Potpuna pomrčina Sunca 24.8.2063.
Potpuna pomrčina Sunca 12.8.2064.
Potpuna pomrčina Sunca 17.12.2066.

Što se promatranja pomrčine Sunca iz Zagreba tiče, moramo pričekati do jutarnjih sati 3. rujna 2081. godine. Tada će nad Zagrebom nebo zatamnjeti na 2 sata i 16 minuta, a Sunce će potpuno biti zakriveno Mjesecom 4 minute i 8 sekundi. Za djelomičnu pomrčinu Sunca u istom Zagrebu nećemo morati tako dugo čekati. Najbliže su 29.3.2025., 12.8.2026. i 2.8.2027. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)