lipicanac

Đakovački lipicanci impresionirali britansku kraljicu

nepoznata Hrvatska Slavonija

U povijesti srednjovjekovne Bosne nije bilo jačeg vladara, no što bješe prvi bosanski kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić. Svoje je vjenčanje s bugarskom princezom, kao i samu svadbenu svečanost, upriličio u Đakovu 1374. godine. Kao vjenčanu taksu, doveo je 10 arapskih kobila i jednog rasnog pastuha na dar tamošnjoj farmi konja u crkvenom vlasništvu, te izdao povelju kojom đakovačkom biskupu daruje zemljišni posjed na kojem će se uzgajati rasni konji. Zato se za kralja Tvrtka može reći da je stvorio osnovne preduvjete za formiranje prve farme rasnih konja u Đakovu.

Unatoč tome, godinom osnivanja Ergele Đakovo, računa se 1506., a razlog je samo u nazivu. Te se godine prvi put spominje ergela s 90 arapskih konja. Ergela (turski hergele) znači prostor za uzgoj rasnih konja, u prvom redu rasplodnih grla. Bilo kako bilo i ova, 1506. godina, čini Ergelu Đakovo ne samo najstarijom u Hrvatskoj, već i jednom od najstarijih u Europi. Od početka 18. stoljeća Ergela Đakovo počinje s uzgajem konja lipicanske pasmine, a sredinom 19. stoljeća prelazi na isključivi uzgoj samo lipicanaca.

Lipicinac je svjetski poznati bijeli konj, čija je pasmina nastala u slovenskom mjestu Lipica, po kojoj je i dobio ime. Nastao je selekcijskim radom dugim 400 godina. Dobiven je uzgojem i križanjem španjolskog i napuljskog, a kasnije i arapskog pastuha s kraškim kobilama. Odlikuju ga ljepota, plemenitost, inteligencija i izdržljivost. Strpljive je i blage naravi, te izrazito privržen ljudima. Životinja je to od koje zastaje dah, pa za njega kažu da je princ i konj u jednom. Upravo se zbog ovih kvaliteta koristi u visokim školama jahanja, te u dresurnom i zaprežnom sportu. Interesantno je da se ždrijebe lipicanca rađa sa sivo-crnom bojom dlake koja vremenom bijeli. Tek mu u dobi od 8 godina dlaka postaje potpuno bijela i tada zabljesne u svoj svojoj veličanstvenosti.

Nakon jednog upečatljivog nastupa đakovačkih lipicanaca u Windsoru, koji je impresirao britansku kraljicu Elizabetu II., odlučila je posjetiti Ergelu lipicanaca Đakovo. U pratnji supruga, princa Philipa i kćerke, kraljevske princeze Anne, došla je u Đakovo 1972. godine. Poznato je kako britanska kraljevska obitelj posjeduje više trkaćih konja, te da cijene i vole rasne konje. Tako je princ Philip bio, u to vrijeme, predsjednik Međunarodne konjičke organizacije (FEI), a dobro je poznavao lipicance, obzirom da se ranije i sam natjecao u vožnji četveroprega. Princeza Anne je odmalena bila zainteresirana za jahanje i tih je godina često pobjeđivala na europskim takmičenjima. Na putu do ergele kraljevska se obitelj provezla u četveropregu kroz grad na veliku radost Đakovčana.

Valja naglasiti da se Ergela Đakovo služi dvjema lokacijama: jedna je Pastuharna smještena u samom srcu grada, a druga je Ivandvor, izvan grada. U pastuharni su smješteni pastusi koji tu prolaze obuku i dresuru za konjičke sportove, a u uredima je izloženo na stotine pehara koje su osvojili đakovački lipicanci. Počasno mjestu zauzima fotografija kraljevske obitelji s originalnim potpisima kraljice Elizabete, princa Philipa i princeze Anne. Sve je to zanimljivo i atraktivno velikom broju posjetitelja, koji za cca. 1 sat, u pratnji stručne osobe, obiđu staje s konjima, najveću dvoranu za konjičke sportove u Hrvatskoj, hipodrom na kojem se održavaju takmičenja zaprega, šetnicu za konje, teren za preskakanje prepona, autohtonu kovačnicu, izložbeni prostor, suvenirnicu, a tu je i kočija u kojoj se vozila britanska kraljevska obitelj.

Na Ivandvoru je smješteno matično stado s oko 120 grla, tj. brižne kobile s podmladkom i muška grla do 4 godine starosti. Naročito su atraktivna ždrebad lipicanaca stara tek nekoliko dana čija je skladnost vidljiva već u prvim danima života. Obilazak sa stručnim vodičem traje također oko 1 sat, a obuhvaća i razgled autohtonog slavonskog seoskog gazdinstva u sklopu kojeg je suvenirnica. Fotografiranje je dopušteno. Cijena obilaska ove dvije lokacije u pratnji vodiča je vrlo popularna i iznosi svega 6-7 EUR za odrasle, a za djecu, studente i umirovljinike oko 4 EUR. Bez pratnje stručnog vodiča cijena obilaska je niti 3 EUR.   

Nakon razgledavanja pastuharne, britanska se kraljica Elizabeta s pratnjom uputila na Ivandvor. Tamo je upriličen kratki folklorni program i zakuska sa slavonskim specijalitetima. Po razgledu se kraljica upisala u knjigu utisaka gdje je naglasila kako ih je zadivila ljepota, gracioznost i elegancija đakovačkih lipicanaca. Posjet kraljevske obitelji pratio je veliki broj domaćih i stranih novinara i snimatelja, naročito engleskih. Oni su u svijet poslali vrlo pozitivne dojmove o lipicancima iz Đakova i gostoljubivim domaćinima.

Nije to bio jedini posjet članova britanske kraljevske obitelji Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo. Stopama kraljice Elizabete uputila se 2016. godine i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, supruga princa Charlesa, također velika ljubiteljica konja. Prilikom posjeta nije skrivala oduševljenje lipicancima i viđenim na ergeli. Kažu da se najduže zadržala razgledajući kočiju u kojoj se kroz Đakovo provezla njena svekrva.

Bosanskom kralju Tvrtku I. Đakovčani su se odužili tako što su jednu gradsku ulicu nazvali po njemu. Više o Tvrtku može se saznati u Muzeju Đakovštine. I da, kada budete u Đakovu ne zaboravite posjetiti znamenitu Đakovačku katedralu.


Lokacija Državne ergele lipicanaca Đakovo: Ul. Augusta Šenoe 45, 31400 Đakovo, Hrvatska (45.309 S, 18.421 I); više informacija: www.ergela-djakovo.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)