Aquae Iasae - bazen

Toplice Rimskog Carstva

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Najstarije toplice u Hrvatskoj su Varaždinske Toplice. Zahvaljujući izvoru termalne vode, čija je temperatura 58°C, mjesto je, od davnina, poznato kao lječilište.

Još su u 2. stoljeću stari Rimljani podigli oko vrućeg izvora naselje Aquae Iasae, koje je ubrzo izraslo u važno termalno lječilište Rimskog Carstva. Zbog ljekovitosti vode i pogodnosti u liječenju ozljeda, mjesto je bilo meka legionara.

Posebna atrakcija su ostaci Aquae Iasae. Danas se tim imenom zove samo arheološki lokalitet, ono što je ostalo od najvrijednijeg dijela starog rimskog naselja. Tu posjetitelji mogu vidjeti glavni termalni izvor i oko njega forum, zgradu kupališta, baziliku, spomenike posvećene nimfama i ostatke skulptura antičkih božica i bogova.

Skulptura Minerve, božice ratnika i medicine, je najveća i najbolje sačuvana skulptura, koju je, u 2. stoljeću, dao izraditi, kao zavjetni dar za ozdravljenje, bogati rimski senator. Božica Minerva je danas zaštitni znak i simbol Varaždinskih Toplica. Spomenik Minerve i spomenike nimfa mogu se vidjeti u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice.

Arheološki park Aquae Iasae

Aquae Iasae nisu jedine rimske terme na području Hrvatske. U to su vrijeme na glasu bile i terme Aquae Balissae, današnje Daruvarske toplice, koje uz termalni izvor imaju i nalazište ljekovitog blata. Prema pronađenim natpisima u kamenu, rimskom novcu i nakitu u blizini nekih današnjih termalnih izvora u Hrvatskoj, pretpostavlja se da su Rimljani znali za njih.

Hrvatska ima 14 vrlo kvalitetnih i cijenjenih termalnih lječilišta. Prvo mjesto u Europi po ljekovitosti vode zauzimaju Terme Sv. Martin, a na trećem mjestu su Istarske toplice (više o Istarskim toplicama pročitajte u članku Istarske toplice – legenda o Groti sv. Stipana). Tuheljske toplice su vrijedne jer, osim izvora termalno-sumporne vode imaju i nalazište mineralnog peloida, Sutinske su poznate po izvorima izotermne vode, a Toplice Topusko po termalnoj vodi vulkanskog porijekla.

Rimljani nisu ni mogli znati za Bizovačke toplice, koje imaju najvruće izvore slane vode u Europi s temperaturom od 96°C, zatim Naftalan, koji je jedini europski izvor ljekovite nafte ili naftalena, te neke druge hrvatske terme, jer su nastale stoljećima poslije njih, u vrijeme kada je prilikom bušenja zemljine utrobe u gramzivoj potrazi za naftom, na velikim dubinama pronađena ljekovita  termomineralna voda.


Lokacija Arheološkog parka Aquae Iasae: Lječilišni park, 42223 Varaždinske Toplice (46.211 S, 16.423 I); ulaz slobodan (otvoreno 00-24).

Lokacija Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice: Trg Svetog Martina 16, 42223 Varaždinske Toplice (46.210 S, 16.421 I); ulaz se naplaćuje – više informacija: https://www.zmvt.com.hr/muzej/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)