Split

Picigin – Made in Split

Dalmacija nepoznata Hrvatska

Split je, koncem 80-tih godina prošlog stoljeća, pohodio Michael Palin, legendarni član Letećeg cirkusa Montyja Pythona. BBC ga je tu poslao da napravi reportažu o znamenitostima i zanimljivostima ovoga lijepog dalmatinskog grada. Tako se našao i na Bačvicama, najpoznatijoj splitskoj plaži. Kažu da ga je oduševio picigin, sportska igra za koju dotada nije čuo, ali koja mu se učinila dovoljno ludom, čak i za njegove kriterije.

Iako Split i najstariji hrvatski nogometni klub Hajduk obavezno idu u istu rečenicu, ipak je picigin najsplitskiji sport. Za razliku od nogometa, kojemu je kolijevka Engleska, picigin je rođen baš u Splitu. Počeo se igrati na pješčanoj plaži Bačvice, koja je njegovo kultno igralište. S nje se proširio po cijeloj hrvatskoj obali, ali nigdje nije stekao toliku popularnost kao ovdje.

Malo ćete kada proći pokraj Bačvica, a da netko ne igra picigin. Ovdje se on igra cijele godine, bez obzira na godišnje doba, iz dana u dan, od jutra do mraka, a zadnjih godina i noću, jer je postavljen reflektor. Poznata je tradicija da se picigin igra prvog dana u novoj godini, tzv. novogodišnji picigin, što redovito poprati televizija i sredstva javnog informiranja.

Naravno, igralo se i onoga dana kada je gospodin Palin došao na Bačvice. Skupa s brojnim iznenađenim turistima i redovitim domaćim kibicima, zadivljeno je gledao kako više grupa od po pet mladića izvodi atraktivne skokove u plićaku pješčane plaže. Spretno su se bacali za malom loptom veličinom one teniske, a fotoaparati u rukama turista su neprekidno škljocali i bilježili svaki požrtvovni skok i elegantne pokrete igrača. Ubrzo su svi zaključili kako igrači nastoje da loptica ne padne u more, tj. da što dulje ostane suha. Jedino nije bilo jasno zašto dvojica ostalima dodaju lopticu tako da ovi moraju dobro zašprintati i baciti se za njom da je dohvate i odbiju.

Pitao je mister Palin: „Što je ovo!?”, a splićani su mu odgovorili: „To je picigin, tradicionalna igra na ovoj plaži, još od Prvog svjetskog rata”. Na njegovo navaljivanje, još mu rekoše da se ona dvojica što, naoko, loše dodaju zovu sidruni, da su oni tehničari igre koji daju balun u for i da su nezgodna dodavanja, ustvari, unaprijed dogovorena taktika s ostalom trojicom, koji se zovu trkači. Rekli su mu da se picigin igra balunom i da je bilo koji drugi naziv strogo zabranjen, pa čak i kažnjiv. Saznao je da je balun izraubana teniska loptica, kojoj se skine tkanina, a onda precizno stanji gumeni sloj brusnim papirom do prihvatljive debljine, te da u Splitu postoje ljudi koji važe za majstore kvalitetne izrade baluna. Na koncu je saznao i moto picigina: Moreš činit ča te voja, ma balun mora ostat suv.

Igrač picigina u skoku
foto: Arsen Ivanišević; izvor: Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Zbog velike popularnosti Hrvatska je uvrstila picigin na listu nematerijalnih kulturnih dobara. Počevši od 2005., na Bačvicama se svake godine održava Prvenstvo svita u piciginu. Organizator je Ekološko društvo Picigin Bačvice, koje je odredilo pravila igre i jedino je koje ih može tumačiti i mijenjati. Učesnici su uglavnom iskusne ekipe picingaša iz Splita. Na primjedbu da nema predstavnika drugih zemalja samo se tipično splitski nasmiješe.

Mister Michael Palin je Splićanima obećao opet doći i napraviti reportažu samo o piciginu, jer mu se svidjela atraktivna, vesela i luda igra u kojoj nema pobjednika i poraženih. I došao je. Dođite i vi u Split, na Bačvice i zaigrajte picigin. Pazite se samo sankcija ako, slučajno, za balun kažete loptica.


Lokacija plaže Bačvice: Šetalište Petra Preradovića 5, 21000 Split (43.503 S, 16.447 I); ulaz besplatan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)