Beethoven i Babette

Beethovena očarala hrvatska grofica

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Varaždin, za razliku od drugih hrvatskih, ali i gradova u ovom dijelu Europe, ima dobro očuvanu i bogatu baroknu urbanu cjelinu. Tu se, na relativno malom prostoru nalazi dvorac Stari grad, lijepe palače, povijesno značajne zgrade i skladne vile uređene u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije.

Među značajnijim objektima je i reprezentativna barokna palača iz 17. st., koju je dala izgraditi ugledna hrvatska plemićka obitelj Keglević. Otada palača nosi ime Dvorac Keglević. Danas je u njoj smješten znanstveni odjel Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a sama je palača zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Koncem 18, st., tu je često u posjet svojim varaždinskim rođacima, dolazila grofica Barbara Ana Keglević, kćer direktora bečkog gradskog kazališta. Mlada je grofica, od milja zvana Babette, važila za prvorazrednu ljepoticu na dobrom glasu.

Preko puta kuće Keglevićevih u Beču je stanovao slavni Ludwig van Beethoven, tada mladić od 25 ljeta, koji je počesto navraćao kod njih. Punih 6 godina, od Barbarine 15. godine, Beethoven joj je bio učitelj glazbe. Što je zbivalo među njima znaju samo mlada Babette i veliki Beethoven, no po Beču se naveliko šaputalo kako je slavni umjetnik podlegao čarima mlade hrvatske grofice.

Izgleda da ogovaranja nisu nimalo smetala Beethovena, jer je svoju klavirsku sonatu u Es-duru, opus 7, posvetio svojoj lijepoj učenici Babette. Odmah je Bečani nazvaše Zaljubljena sonata, a pod tim je imenom mnogima poznata i danas. Ne postoji siguran dokaz njihove emocionalne veze, ako to nisu, osim ove sonate, još tri djela koja je Beethoven posvetio mladoj Keglevićki.

Poslušajte sonatu:

Romansa je završila poslije grofičinog 21. rođendana, kada se udala u uglednu talijansku kneževsku obitelj Odescalchi. Osim u Italiji, gdje su imali velike posjede, ova je plemićka obitelj poznata i u Hrvatskoj gdje su imali svoj dvorac i imanja na području grada Iloku.

Bolje poznavatelje Beethovenove biografije ne čudi ova veza, jer je tijekom cijelog života veliki skladatelj uvijek bio okružen lijepim ženama. Redom to bijahu mlade udane dame iz višeg društvenog staleža, ali se niti s jednom od njih nije predugo zadržao. Jedino je veza s lijepom hrvatskom groficom bila višegodišnja i jedino ona nije bila u braku.


Lokacija palače Keglević: Ul. Vladimira Nazora 14, 42000, Varaždin (46.312 S, 16.335 I).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)