Carl Ritter

Carl Ritter

geografske teme ostalo

Njemački geograf Carl Ritter, koji je djelovao u prvoj polovici 19. stoljeća, smatra se uz Alexandra von Humboldta utemeljiteljem moderne geografije. Ritter je također utemeljitelj Berlinskog geografskog društva, a dužnost predstojnika katedre za geografiju na Sveučilištu u Berlinu obavljao je tijekom 39 godina.

Carl Ritter je završio Schnepfenthal institut, školu usredotočenu na proučavanje prirode. Između svoje 35. i 39. godine života započeo je isključivo proučavati geografiju, a nedugo nakon toga, u 40. godini života, postaje i izvanrednim profesorom povijesti na Sveučilištu u Berlinu.

Istovremeno, između svoje 38. i 80. godine života piše svoje remek-djelo: Znanost o Zemlji u odnosu na prirodu i povijest čovječanstva (njem. Die Erdkunde im Verhältnis zur Natur und zur Geschichte des Menschen). Radi se o djelu objavljenom u 19 svezaka, jednom od najvećih djela koje je napravio jedan autor. Ritter stavlja utjecaj prirodne okoline u središte aktivnosti čovjeka na Zemlji.

Ritterov utjecaj na geografiju bio je posebno značajan zbog stvaranja nove predodžbe samog predmeta. Po njegovom shvaćanju:

„Geografija je vrsta fiziologije i komparativne anatomije Zemlje: rijeke, planine, ledenjaci itd. bili su toliko različiti organi, svaki sa svojim vlastitim odgovarajućim funkcijama; i kao što fizička građa čini čovjekov temelj karakterističan velikim dijelom tijekom njegova života, tako struktura svake zemlje čini najznačajniji element povijesnog napretka naroda.“

Carl Ritter

Dakle, Carl Ritter je tretirao različite geografske značajke svijeta poput organa u ljudskom tijelu. Vjerovao je da svaki od njih stupa u interakciju s drugima, a kako bi stvorio kohezivnu cjelinu i da, baš kao što su organi neke osobe odredili njihovo zdravlje, geografska obilježja mjesta utjecala su na povijest njegovih stanovnika.

Ritterovi su rukopisi također uključivali i političku teoriju. Njegovo organsko shvaćanje države koristilo se za opravdavanje potrage za lebensraumom, pa čak i pod cijenu opstanka drugog naroda, jer se osvajanje smatra biološkom potrebom za proširenjem države. Njegove ideje je prihvatio i proširio njemački geostrateg Friedrich Ratzel.

Treba naglasiti i to da je Ritter je uz Kanta bio ključna osoba u uspostavljanju geografije kao područja studija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)