Nakit od ahata

Robijaši pronašli kamen blagostanja

nepoznata Hrvatska Središnja Hrvatska

Ivanščica je najviša planina sjeverozapadne Hrvatske. U njenom se podnožju, na sjevernim obroncima, smjestila Lepoglava.

Mjesto bi, prvenstveno, trebalo biti poznato po Lepoglavskoj čipki s UNESCO-ve liste nematerijalne svjetske baštine, ili kao kolijevka hrvatskog visokog školstva, jer je tu, sredinom 17. stoljeća, uspostavljeno prvo sveučilište u Hrvatskoj. No, širim masama je najpoznatija po svojoj zloglasnoj kaznionici, najčuvanijem zatvoru još od sredine 19. st.

Zatvorenici iz lepoglavskog zatvora su oduvijek obavljali teške fizičke poslove, pa tako i tucali kamen za posipanje tadašnjih makadamskih cesta. Kamen se vadio na kamenom brijegu iznad mjesta, koji je, zapravo, grotlo ugaslog vulkana, aktivnog prije 22 milijuna godina. U vulkanskom dimnjaku, okruženom visokim stijenama, naišli su na vrlo tvrd kameni blok, lijepog izgleda, u nijansama od svijetloplave do tamnosive boje. Ustanovljeno je da se radi o poludragom kamenu imena ahat i, na radost kažnjenika, radovi su obustavljeni.

Ahat je, po kemijskom sastavu kvarc-dioksid, izrazito gust, tvrd i otporan mineral, tvrđi od kamena. O njemu su prenošene legende koje su ostale do danas. Kod starih je Grka postojalo vjerovanje da će oni koji nose ahat biti bistrog uma i da će imati sreće u ljubavi, a u vrijeme renesanse u Italiji se koristio kao talisman, za zaštitu od uroka, bolesti i drugih nesreća. Ostala su nam vjerovanja da pomaže u zaštiti djece, da privlači sreću i ljubav, te da pridonosi financijskom uspjehu. Danas se često koristi u kristaloterapiji, liječenju pomoću kristala, gdje ga nazivaju kamen blagostanja.

Grotlo ugaslog vulkana iznad Lepoglave je zaštićeno područje kao geološki spomenik prirode. Udaljeno je od centra Lepoglave svega 15-tak minuta i moguće je lagano odšetati do tamo. Na tom je mjestu zakonski zabranjeno vaditi ahat. Jedino udruga iz Lepoglave ima slobodu uzimanja manjih odlomljenih stijena za svoju zbirku minerala i poludragog kamenja koja je izložena u Domu kulture Lepoglava, preciznije u mjesnoj knjižnici.

Dom kulture u Lepoglavi (TKIC)

Od viška ahata, članovi udruge izrađuju unikatni nakit, za koji kažu da je jedinstven i najjeftiniji u Europi. Cijene su povoljne, jer se prsten može kupiti već za oko 20, ili naušnice za oko 35 eura, a privjesci po simboličnim cijenama po 5 eura. Nakit od ahata se, osim u mjesnoj knjižnici, može nabaviti i na turističkim i specijaliziranim sajmovima u Varaždinskoj regiji i Hrvatskom zagorju, ili na štandu udruge, prilikom tradicionalnog međunarodnog Festivala čipke, koji se održava svake godine tijekom mjeseca rujna u Lepoglavi.


Lokacija doma kulture Lepoglava (TKIC): Hrvatskih pavlina 7, 42250 Lepoglava, Hrvatska (46.208 S, 16.043 I); više informacija: www.tkic.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)