zivjeli

Pjenušac s dna mora

Istra i Kvarner nepoznata Hrvatska

Dok su svi drugi pjenušci pod zaštitom Bakhusa, boga vina, Valomet je i pod nadzorom boga mora Posejdona. Umjesto u vinskom podrumu, Valomet dozrijeva 400 dana na dnu mora kod mjesta Vrbnik na otoku Krku.

Vrbnik je domovina Vrbničke žlahtine, jednog od najkvalitetnijih hrvatskih suhih bijelih vina. Više je proizvođača žlathine u ovome kraju, a najveći je Poljoprivredna zadruga Vrbnik. Ona okuplja najviše vinogradara i vinara vrbničkog kraja, a ime je stekla proizvodnjom čuvene Zlatne vrbničke žlahtine. Zadrugari su od nje, prije par godina, izradili prvi „morski” pjenušac i za to dobili mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade.

Nakon što su oko 1.000 litara najbolje žlahtine natočili u šampanjske boce, u Zadruzi su se odlučili za eksperiment i primijenili do tada nepoznatu metodu, zasada jedinstvenu u svijetu. Boce su stavili u kaveze i sve potopili ispod Vrbnika, na preko 30 metara morske dubine. Tu pod morem, bez kisika, svjetlosti i buke, na stalnoj temperaturi od 12°C i tlaku od 6,5 bara, u ambijentu idealnom za fermentaciju, svoj su pjenušac zadrugari pustili da dozrijeva 400 dana. Kada su napokon, nakon više od godinu dana, izvukli kaveze iz mora, pred oči su im izronile boce predivno optočene morskim školjkama i obrasle drugim morskim ornamentima, kao nekakva savršena umjetnička djela.

Valomet
Boca valometa optočena morskim ukrasima
izvor: www.vrbnik.hr

Pjenušcu dadoše ime Valomet, jer je valomet, ustvari, stijena o koju se razbijaju morski valovi. Ime je simbolično i asocira na 50-metarsku liticu na kojoj je izgrađen Vrbnik, a ispod koje, na dnu mora, danas dozrijeva pjenušac. Ispitivanja i ocjenjivanja znalaca i stručnjaka pokazaše kako je pjenušac izuzetno kvalitetan. Danas se cijena boce Valometa kreće od 15 pa do skoro 200 EUR, što ponajviše ovisi o godini berbe, prirodnoj ukrašenosti boce školjkama i drugim morskim ornamentima, te o velikoj potražnji na tržištu u odnosu na malu proizvodnju.

Za razliku od Valometa, Zlatne vrbničke žlahtine ovdje ne manjka, bez obzira što se poprilične količine izvoze u zemlje zapadne Europe i SAD-a. Cijena ovog vina nježne arome prilagođena je za svačiji džep. Treba ga piti rashlađenog, najbolje prija uz ovčiji sir, mladu janjetinu, morsku ribu, plodove mora i jela od bijelog mesa. Valomet je više nazdravičarsko piće za posebne prilike i svečarske događaje.

Živi i zdravi bili.


Lokacija Poljoprivredne zadruge Vrbnik: Namori 2, Vrbnik (45.077 S, 14.673 I)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)