Marie Tharp žena čije su karte šokirale svijet

Marie Tharp. Žena čije su karte podmorja šokirale svijet

geografske teme geologija i reljef karte i otkrića

Prije početka 1950-ih, znanstvenici su vrlo malo znali o strukturi morskog dna. Tehnologija nije bila dovoljno razvijena, sredstva su (kao i uvijek) bila nedostatna, a nije bilo niti suviše interesa. Ipak, geolozi i geografi su bili svjesni da nije moguće razumjeti strukturu cijele Zemlje bez poznavanja strukture i evolucije morskog dna. Bilo je potrebno napraviti kartu podmorja.

Pedesetih godina prošlog stoljeća na scenu morske geologije dolazi Marie Therp sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, geologinja i matematičarka koja je usko surađivala s morskim geologom Bruceom Heezenom na različitim projektima, kao što su pronalaženje potonulih brodova tijekom Drugog svjetskog rata ili izrada karata morskog dna, postavši tako oceanografska kartografkinja. Upravo s Heezenom, Therp je izradila prvu potpunu kartu svih oceana, a 1957. godine su objavili prvu kartu Sjevernog Atlantika s važnim doprinosom: dokazali su postojanje srednjoatlantskog grebena, ogromnog podvodnog gorja koje prolazi kroz sredinu oceana od sjevera prema jugu. To otkriće ima veliki značaj za razvoj teorije tektonike ploča i Wegenerove teorije plutanja (pomicanja) kontinentalne derivate (preporučujemo naš članak „Tektonika ploča: jučer, danas, sutra“).

Marie Tharp je 1952. godine pažljivo usporedila sonarne profile broda Atlantis izrađene između 1946. i 1952. godine s profilima koje su izradili vojni brodovi 1921. godine. Stvorila je ukupno otprilike šest profila koji su se protezali s zapada na istok preko Sjevernog Atlantika, na temelju kojih je mogla proučiti batimetriju sjevernih dijelova Srednjoatlantskog grebena. Tharp je identificirala strukturu oblika slova „V“ koja neprekidno prolazi sredinom grebena. Vjerovala je da bi to mogla biti rift dolina koja se formirala na površini oceana koja se razdvojila. Prvotno, njezin kolega Heezen nije bio uvjeren, jer bi ta ideja podržala teoriju pomicanja kontinenata, koja je bila kontroverzna. U to vrijeme mnogi znanstvenici, uključujući Heezena, vjerovali su da je pomicanje kontinenata nemoguće. Umjesto toga, podržavao je teoriju širenja Zemlje (sada notornu), odbacujući otkriće Marie Tharp kao „ženski trač“.

Karta koja prikazuje rani razvoj razumijevanja oceanskog dna, a koju su izradili Tharp i Heezen 1957. godine
Karta koja prikazuje rani razvoj razumijevanja oceanskog dna,
a koju su izradili Tharp i Heezen 1957. godine

Nešto kasnije je Bruce Heezen angažirao Howarda Fostera da utvrdi položaj epicentara potresa u oceanima. Stvaranje karte epicentara podvodnih potresa pokazalo se korisnim sekundarnim podacima za proučavanje batimetrije Srednjoatlantskog grebena. Kada se Fosterova karta epicentara potresa preklopila s profilima Srednjoatlantskog grebena koje je izradila Marie Tharp, postalo je jasno da se položaj ovih potresa poklapao s otkrivenom rift dolinom. Marie Tharp je tada postala posve uvjerena da doista postoji rift dolina unutar grebena Srednjoatlantskog grebena. I Bruce Heezen više nije imao izbora i prihvatio je njezinu hipotezu te prešao na, tada, alternativne teorije o tektonici ploča i pomicanju kontinenata.

Svoju prvu fiziografsku kartu Sjevernog Atlantika Tharp i Heezen objavili su 1957. godine. Ipak, ime Tharp se ne pojavljuje u nijednom od glavnih članaka o tektonici ploča koje su on i drugi objavili između 1959. i 1963. godine. Marie Tharp je nastavila surađivati s asistentima studenata za dodiplomske studije kako bi dalje kartirala opseg rift doline. Identificirala je da se rift dolina širila zajedno s Srednjoatlantskom grebenom prema Južnom Atlantiku. Također je pronašla slične strukture u Indijskom oceanu, Arapskom moru, Crvenom moru i Adenskom zaljevu. To su bila potpuno nova saznanja koja su promijenila naša poimanja strukture i evolucije morskog dna.

Kasnije, u suradnji s austrijskim pejzažnim slikarom Heinrichom Berannom, Tharp i Heezen izradili su svoju kartu dna svih oceana svijeta. Tu kartu objavio je 1977. godine National Geographic pod naslovom „Svjetsko dno oceana“. Rad Marie Tharp je tek kasnije priznat i pripisane su joj zasluge za njezin rad na Srednjoatlantskom grebenu koji je imao važan utjecaj na prihvaćanje teorije tektonike ploča. Kada je tema bila najaktualnija, između 1959. i 1963. godine, sve zasluge za ovo fantastično otkriće u važnijim radovima o tektonici ploča pripale su uglavnom Bruceu Heezenu.

Karta dna svjetskih oceana (izvor: Heinrich Berann/ National Geographic)
Karta dna svjetskih oceana (izvor: Heinrich Berann/ National Geographic)

Godine 1997. je Kongresna knjižnica SAD-a znanstvenicu Marie Tharp proglasila jednom od četiri najveća kartografa 20. stoljeća. Posthumno (umrla je 2006. godine), odužio joj se i Google Earth – 2009. godine je u njezinu čast omogućio korisnicima da vide povijesnu kartu dna svjetskih oceana na svom sučelju pomoću sloja kojeg su prozvali slojem povijesne karte Marie Tharp.

Ovdje preuzmite Kartu dna svjetskih oceana u visokoj rezoluciji. (1,23 MB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)