GeoNight 2022 - ABC Geografija web

GeoNight 1. travnja 2022. i ABC Geografija

geografske teme klima i vode

Pozivamo vas na online druženje u petak, 1. travnja od 21:00. Tema: Klimatske promjene i što mi možemo učiniti?

ABC Geografija po prvi put sudjeluje u zajedničkoj inicijativi Francuskog nacionalnog geografskog odbora (Comité National Français de Géographie), Europskog udruženja geografa (EUGEO) i Međunarodne geografske unije (International Geographical Union) pod nazivom GeoNight (hrv. „GeoNoć“), a kojom se široj javnosti promovira geografija i rad geografa.

Zahvaljujući entuzijastima iz više od 30 zemalja širom svijeta, ove godine će se u sklopu inicijative održati više od 200 geografskih događaja uživo i online. Drago nam je da smo dio toga i očekujemo vas u velikom broju – rezervirajte petak, 1. travnja od 21:00. Opis, više detalja i ZOOM poveznicu na događaj kojeg mi organiziramo potražite na stranicama GeoNight‘a: Klimatske promjene i što mi možemo učiniti?, ili u nastavku ove objave. Pozivamo vas na online druženje u petak, 1. travnja od 21:00.

Također, posjetite stranice GeoNight inicijative i pregledajte ostale događaje na karti, Detaljan program je na stranicama GeoNight-a.


Opis događaja ABC Geografije:

Znanstvenici već više od 30 godina govore o globalnom zatopljenju i čovjekovom utjecaju na isto. Pričaju i o toku samih promjena (o vremenskim ekstremima), te prognoziraju moguće scenarije temeljene na znanstvenim istraživanjima i modelima. Ti scenariji redovito uključuju velike migracije, ugibanja životinja i ljudi, nedostatku vode,… Najcrnja predviđanja govore otvoreno o tome da će klimatske promjene stvoriti dvije klase ljudi: oni koji su u mogućnosti pobjeći, i oni koji nisu. Sve je crno na bijelom. Znanstveni i stručni radovi se gomilaju. Odgovorne osobe ih ne čitaju, a oni koji žele nešto promijeniti nailaze na niz prepreka. Prepreke u obliku moćnih lobija u sprezi s političarima drže taj krug zatvorenim. Nažalost, nije to onaj krug „kružnog gospodarstva“. Stručnjaci i aktivisti otvoreno nazivaju farsom i demagogijom poruke, odluke i deklaracije koje stižu sa sastanka svjetskih moćnika na temu klimatskih promjena. Izgleda da je opće stajalište, što političara, što stanovništva planeta, pretvarati se da klimatskih promjena nema i da se ne treba poduzimati baš ništa – sve će se samo od sebe nekako riješiti. A neće.

Klimatske promjene su ovdje i sada. Možemo li išta učiniti kao pojedinci kako bismo ih usporili ili zaustavili?

Ovaj online događaj se sastoji od dvije 20-minutne prezentacije profesora geografije, nakon kojih će učesnici imati priliku postaviti pitanja predavačima ili komentirati prezentacije, a zatim slijedi rasprava na temu u koju se mogu uključiti svi zainteresirani. Rasprava će biti moderirana potpitanjima povezanim uz glavno pitanje: „Što možemo učiniti kao pojedinci kako bismo usporili ili zaustavili klimatske promjene?“. Ukupno trajanje događaja ovisi o trajanju rasprave, ali ne više od 2 sata.

Pristup:

Događaj će biti organiziran na hrvatskom jeziku uz pomoć platforme Zoom, u petak 1. travnja 2022. godine od 21.00 sat.

Poveznica i podatci za pristup:
https://us02web.zoom.us/j/81346444235?pwd=a3BmbWxXeFFYZURITVFzN2JwdXFUdz09 (Meeting ID: 813 4644 4235; Passcode: 108418)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)