astronomski sat

Točno je podne. Ili nije?

geografske teme karte i otkrića

Točno je 12 sati, 8 minuta i 50 sekundi. Točno je podne – u Zagrebu.

U Osijeku je bilo prije 11 minuta (u 11h58’7’’ CET), u Splitu prije minutu (u 12h7’5’’ CET), a u Rijeci će podne biti za 6 minuta (u 12h15’5’’).

To bi bilo kada bismo koristili idealno Sunčevo vrijeme. Solarno podne je trenutak kada Sunce prolazi meridijan lokacije i doseže svoj najviši položaj na nebu. U većini slučajeva to se ne dogodi u 12 sati.

Nekada su ljudi koristili Sunčevo vrijeme, pa se doba dana uistinu razlikovalo od grada do grada. Vremenske zona primjenjujemo tek od kraja 19. stoljeća.

Vremenske zone rijetko slijede ideal Zemlje podijeljene na 24 jednosatne vremenske zone od kojih svaka obuhvaća 15 stupnjeva zemljopisne dužine. Granice vremenskih zona su često grubo iskrivljene političkim ili zemljopisnim čimbenicima. Na kraju, jedna vremenska zona pokriva područja Zemlje koja su izabrala isto mjesno vrijeme.

Na primjer, Kina se proteže na više od 60 stupnjeva zemljopisne dužine, što znači da bi idealno trbala biti podijeljena na 4 vremenske zone. Ipak, Kina je izabrala imati samo jednu vremensku zonu. To znači da se solarno podne u zapadnim područjima Kine događa kasnije od 15.00.

Saznajte gdje je Sunce trenutno: https://www.timeanddate.com/worldclock/sunearth.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)