pojmovi Amerika, Sjeverna Amerika, Srednja Amerika, Južna Amerika, Angloamerika, Latinska Amerika

Koje su razlike između Sjeverne Amerike i Angloamerike, odnosno Južne Amerike i Latinske Amerike?

geografske teme karte i otkrića

Amerika, Sjeverna Amerika, Srednja Amerika, Južna Amerika, Angloamerika, Latinska Amerika,… Jeste li se i vi izgubili?

Kada kažemo Amerika, većina će pomisliti na Sjedinjene Američke Države (SAD). Ipak, geografski gledano, pojam Amerika se odnosi na sve zemlje i teritorije koji se nalaze na području Sjeverne i Južne Amerike.

Postavlja se slijedeće pitanje: gdje je granica između Sjeverne i Južne Amerike? Za granicu između ova dva kontinenta uzima se Panamska prevlaka kroz koju je prokopan Panamski kanal. Prema tome, Sjeverna Amerika obuhvaća sve države sjeverno od Kolumbije (sjevernu Panamu, Kostariku, Nikaragvu, Honduras, Salvador, Gvatemalu, Belize, Meksiko, SAD i Kanadu), kao i države koje čine otoci u Karipskom moru (Bahami, Kuba, Haiti, Dominikanska republika, Jamajka i druge manje države). Politički gledajući, Sjevernoj Americi pripadaju 23 države svijeta. To je područje gdje živi oko 580 milijuna stanovnika.

Južna Amerika nalazi se južno od Sjeverne Amerike, s istočne strane je oplahuju vode Atlantskog, a sa zapadne vode Tihog oceana. U Južnoj Americi se smjestilo 13 nezavisnih država (Panama, Kolumbija, Venezuela, Gvajana, Surinam, Ekvador, Peru, Brazil, Bolivija, Paragvaj, Čile, Urugvaj, Argentina) i 3 zavisna teritorija (britanski Falklandi te Južna Georgija i otočje Južni Sandwich, odnosno Francuska Gvajana). Na području Južne Amerike živi oko 390 milijuna stanovnika.

Srednja Amerika zemljopisno i geološki pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Radi se o kopnenom „mostu“ između Sjeverne i Južne Amerike, a koji se prostire od od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije. Često uključuje i Karipske otoke. Kao takva, Srednja Amerika obuhvaća 8 zemalja između Meksika i Kolumbije u kojima se pretežno govori španjolski jezik (izuzevši Belize, gdje se govori engleski). Na otocima u Karipskom moru smjestilo se još 12 država, a tamo se govori engleski, francuski, španjolski i nizozemski. Srednja Amerika se najčešće izdvaja u posebnu cjelinu iz političkih, društvenih i kultirnih razloga.

Latinska Amerika je pojam koji se najčešće koristi za sve zemlje južno od SAD-a. Termin Latinska Amerika je najčešće u uporabi kao kulturna referenca za opis svih naroda kontinenata Amerika koji govore španjolski i portugalski jezik. Latinska Amerika obuhvaća sva ona područja u Americi koja su od kraja XV st. dalje kolonizirali Španjolci i Portugalci. Latinska Amerika uključuje vrlo raznolike grupe naroda koji se razlikuju po nacionalnosti, rasi, etničkoj pripadnosti i kulturi.

Pojam Angloamerika predstavlja područje na kojem pretežito žive imigranti koji se koriste engleskim jezikom ili koja imaju značajne povijesne, lingvističke i kulturne veze s Engleskom ili Britanskim otocima. Angloamerika obuhvaća Kanadu i SAD.

1 razmišljanje na “Koje su razlike između Sjeverne Amerike i Angloamerike, odnosno Južne Amerike i Latinske Amerike?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)