satovi

Dani se sve brže skraćuju – koliko su već kraći od najdužeg?

geografske teme ostalo

Kada smo na ljetnim praznicima želimo da nam dani traju što dulje. Međutim, to je nemoguće, jer se već od prvog dana ljeta dan sustavno skraćuje, a noć produžuje. Taj je proces započeo 21. lipnja i neće završiti do 21. prosinca.

U međuvremenu ćemo se suočiti s ravnodnevnicom koja će se dogoditi prvog dana astronomske jeseni, 22. rujna. Prošlo je 77 dana od početka ljeta. Tijekom tog vremena izgubili smo od 2 sata i 24 minute do 2 sata i 45 minuta dana, ovisno o području Hrvatske u kojem živimo.

Stanovnici u južnijim dijelovima Hrvatske izgubili su najmanje od dana. Tamo se dan skratio za 2 sata i 24 minute (Dubrovnik) do 2h i 32 minute (Zadar). Međutim, uvijek postoji nešto za nešto, jer upravo na jugu Hrvatske su u konačnosti noći najduže u cijeloj Hrvatskoj, a Sunce se najranije skriva iza horizonta. Na prvi dan ljeta, dan u Dubrovniku trajao je 15 sati 19 minuta, a sada 12 sati 55 minuta.

Koliko sati i minuta traje današnji dan u različitim dijelovima Hrvatske? . karta
Koliko sati i minuta traje današnji dan u različitim dijelovima Hrvatske?

Što idemo sjevernije, dan se skraćuje brže. U središnjim regijama naše zemlje dan se od prvog dana ljeta skratio za do 2 sata i 46 minuta (Varaždin). Dakle, u Hrvatskoj se noć najviše produžila u sjevernim područjima. Za utjehu „sjevernjacima”, na sjeveru Sunce zalazi najkasnije u našoj zemlji, što je upravo suprotno od situacije na jugu države.

Za koliko sati i minuta se skratio dan u odnosu na prvi dan ljeta?
Za koliko sati i minuta se skratio dan u odnosu na prvi dan ljeta?

Zanimljivo je da se dan smanjuje ujutro i navečer neravnomjerno. U Zagrebu, na najduži dan u godini, Sunce je zašlo u 20:49, a večeras će zaći u 19:24. Tako Sunce zađe 1h i 25 minuta ranije. S druge strane, Sunce je na prvi dan ljeta izašlo u 5:06, a jutros u 6:23, što je 1h i 17 minuta kasnije.

Dodatno, od ljetnog solsticija dan se sve brže skraćuje. Dok su se tijekom srpnja dani svakodnevno skraćivali za 1-2 minute, današnji dan će biti kraći od jučerašnjeg za 3 minute i 8 sekundi. Ovaj fenomen doseže svoj vrhunac oko prvog dana astronomske jeseni, od kada će se dani pojedinačno skraćivati sve manje i manje.

Stoga, iskoristimo preostale sunčane sate što je više moguće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)