Najstarija poduzeća u Europi

Koje je najstarije poduzeće u Europi?

geografske teme gospodarstvo i kultura

Smješten u zidinama samostana sv. Petra u austrijskom Salzburgu, St. Peter Stiftskulinarium je najstariji restoran u Europi u kojem još uvijek možete nešto pojesti. Osnovan je 803. godine i ujedno je najstarije živuće poduzeće u Europi. Govori se da je ova gostionica opsluživala Kolumba, Fausta i Mozarta.

U susjednoj Njemačkoj, u blizini granice s Luksemburgom možete pronaći vinariju Staffelter Hof, osnovanu 862. godine – drugo najstarije poduzeće u Europi.

Treće najstarije poduzeće Europe je kovnica novca Monnaie de Paris, smještena u Parizu i osnovana 864. godine. Proizvodila je franke, a zatim i eura. Tijekom nacističke okupacije proizvodili su čak i njemačke valutu.

Dvadeset i dvije godine kasnije, 886. godine, u omanjem velškom mjestašcu, današnjem Ujedinjenom Kraljevstvu, osnovano je četvrto poduzeće u Europi koje do danas djeluje: Royal Mint – kraljevska kovnica novca.

Peto najstarije europsko poduzeće opet je vezano za gastronomiju: Sean’s Bar. Posjetite ga u srcu Irske, na pola puta između Dublina i Galwaya. Bar je osnovan 900 godine.

Unatoč tome da je većina najstarijih živućih poduzeća smještena u Europi, titulu najstarijeg nosi japanska građevinska tvrtka po imenu Kongo Gumi, osnovana 578. godine.

Detaljnije informacije i karte kontinenata u punoj rezolucji na ovu temu pronađite na britanskom portalu Business Financing ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)