Zlatko Pepeonik

Zlatko Pepeonik – čovjek koji je živio geografiju

geografske teme ostalo

Zlatko Pepeonik je ostavio neizbrisiv trag u geografiji kao znanstvenik, neumorni putnik, promicatelj prirodoslovlja i međunarodno priznat profesor, urednik, recenzent, pisac udžbenika te brojnih radijskih i televizijskih scenarija. Generacije studenata, suradnika i kolega pamte ga kao ustrajnu, strpljivu i tolerantnu osobu punu razumijevanja. Predavanja profesora Pepeonika bila su obogaćena stotinama osobnih dijapozitiva sa svih strana svijeta, koji su slikom dočaravali geografske procese koje je objašnjavao.  Obzirom da se radilo o vremenu bez interneta, ovaj pristup bio je od velike važnosti.

Profesor Pepeonik bio je zaljubljenik u prirodu i putovanja. Rodio se u Varaždinu, 31. srpnja 1934. godine, da bi kao devetnaestogodišnjak upisao studij geografije na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu, na kojem je i doktorirao 1973. godine. Iako je vrlo kratko radio kao učitelj u osnovnoj školi u Budinšćini, njegova cijela karijera bila je povezana za Prirodoslovno-matematičog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje je radio pune 44 godine. Godine 1982. izabran je za izvanrednog profesora, a od 1988. godine bio je redoviti profesor na Geografskom odsjeku. Obavljao je i brojne dužnosti, a za pročelnika Odsjeka biran je tri puta.

Na Geografskom odsjeku utemeljio je i predavao brojne kolegije. Bavio se geomorfologijom, posebno speleologijom, zatim demogeografijom, političkom geografijom, regionalnom geografijom, a najviše se posvetio razvoju turističke geografije i geografije Angloamerike.

Na usavršavanju ili kao gostujući profesor boravio je u SR Njemačkoj, Švedskoj i SAD-u. Od 1985. do 1990. predavao u je SAD-u (Portland State University, Oregon; University of Texas, Austin). Predavao je i na drugim hrvatskim fakultetima te na Sveučilištu u Mostaru. Bio je član suradnik HAZU-a (od 1992). Bio je član Komisije za turizam i rekreaciju Međunarodne geografske unije (IGU). Bio je glavni urednik časopisa Priroda (1984–85) i Geografski horizont (1990–94). Pisao je udžbenike iz turističke geografije. Bavio se turističkom i regionalnom geografijom Hrvatske, Sjeverne Europe i Angloamerike te demogeografijom i prostornim planiranjem. Djela: Turistička geografija (suautor; 1979), Mrežnica: biser hrvatskog krša (2000), Turistička geografija Hrvatske (suautor; 2003).

Zlatko Pepeonik umro je 20. Siječnja 2004. godine, ne napunivši 70 godina. Teško je zaboraviti bilo kojeg profesora s Geografskog odsjeka PMF-a bilo kojem studentu, ali profesor Pepeonik je definitivno jedan od tih koji ostaje u trajnom pozitivnom sjećanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)