Eurotunel

Eurotunel

geografske teme gospodarstvo i kultura

Iako prve ideje o tunelu ispod kanala La Manche sežu na sami početak 19. stoljeća, 50,45 km dugi tunel koji povezuje Francusku i Englesku otvoren je svečano 6. svibnja 1994. godine, nakon svega 6 godina izgradnje. Projekt izgradnje vodila je Grupa Eurotunnel (danas Getlink), europsko javno poduzeće koje i danas upravlja tunelom te je njegov vlasnik. Na početku je ovaj mega-projekt procijenjen na 5,5 milijardi funti, što je u to vrijeme predstavljalo najskuplji projekt ikad predložen na svijetu. Predviđeni trošak je do kraja izgradnje gotovo udvostručen.

Eurotunel je do danas tunel s najdužim podvodnim dijelom od svih tunela na svijetu (37,9 km), te predstavlja treći najduži željeznički tunel na svijetu. Preko najužeg dijela kanala La Manche, Doverskim vratima, Eurotunel izravno povezuje engleski Folkestone u grofoviji Kent s francuskom obalom kod Calaisa.

Satelitski snimak La Manchea, lokacije ulaska u Eurotunel: Dover i Calais

Radi se o podzemnom i podmorskom željezničkom tunelu koji se sastoji od tri cijevi, od kojih je jedna tehnička i služi za sigurnost i održavanje tunela. Vlakovi Eurostar prolaze izravno kroz tunel, dok putnici u osobnim vozilima i kamionima presjedaju u putničke shuttle vlakove, dok njihova vozila putuju ispod mora drugim posebnim vlakovima. Brzina u tunelu je zbog sigurnosti ograničena na 160 km/h.  

Tijekom 2017. godine, vlakovima Eurostar željezničkim uslugama prevezeno je 10,3 milijuna putnika i 1,22 milijuna tona tereta. Dodatno, Shuttle je prevezao 10,4 milijuna putnika, 2,6 milijuna automobila, 51.000 autobusa i 1,6 milijuna kamiona (oko 21,3 milijuna tona tereta). Usprkos izgradnji tunela, prijevoz morskim putem preko kanala La Manche je nadalje od velikog značaja: tijekom 2017. godine kroz luku Dover prema susjednoj Francuskoj prošlo je 11,7 milijuna putnika, 2,6 milijuna kamiona i 2,2 milijuna automobila.

Nekoliko zanimljivosti:

  • na najnižoj točki, Eurotunel je dubok 75 metara ispod morskog dna, odnosno 115 metara ispod razine mora;
  • na bušenju tunela radilo je oko 13.000 radnika s obije strane kanala La Manche; dva tima su se susrela pod morem s pomakom od samo 36,2 cm;
  • zahvaljujući Eurotunelu, ali i brzim željezničkim prugama i vlakovima na kopnu, putovanje vlakom od Londona do Pariza traje 2 sata i 15 minuta, a od Londona do Bruxellesa 1 sat i 51 minuta;
  • tunel je u svojoj povijesti imao nekoliko mehaničkih problema, a također su požari i hladno vrijeme privremeno poremetili njegov rad;
  • shuttle vlakovi koji prevoze putnike kroz tunel dugački su 800 metara;
  • tunel je imenovan jednim od sedam čuda modernog svijeta.

Tunel između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zamišljamo potpuno ravnim. Iako se vertikalno i horizontalno mjerilo na gornjem profilu razlikuje, on nam zapravo jasno ukazuje da postoje neravnine.

Prije same izgradnje, francuski i britanski geolozi su 20 godina provodili istraživanja. Upravo zbog dobrog razumijevanja topografije i geologije izabrano je beravno bušenje, t.j. odabrani su najbolji slojevi stijena kroz koje će se kopati. Geologija ovog područja se općenito sastoji od slojeva krede, a za tunel je izabran sloj kredastog lapora koji je pogodan za tuneliranje – lakši je za iskapanje, snažan je i nepropustan.

Vlakovi kroz Eurotunel također ne voze pravocrtno, što se može vidjeti na karti trase ovog tunela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)