korupcija

Korupcija u Hrvatskoj, Europi i svijetu

geografske teme gospodarstvo i kultura

Organizacija Transparency International svake godine provodi opsežno istraživanje o percepciji korupcije u gotovo svim državama svijeta. Sudeći prema njihovom posljednjem istraživanju (za 2020. godinu), Hrvatska je na 116. mjestu najkorumpiranijih zemalja svijeta (istraživanje je obuhvatilo 180 zemalja svijeta). Stupanj percepcije korupcije izražen je indeksom, pri kojem najmanja vrijednost na ljestvici od 0 do 100 označava najveću korumpiranost. Indeks za Hrvatsku iznosio je 47 – isto kao Bjelorusije, Kube i države Sveti Toma i Princip. Prosječni globalni indeks iznosi 43, što je nešto lošiji rezultat od onoga Hrvatskog. Hrvatska se također nalazi među dvije trećine zemalja svijeta u kojima je taj indeks niži od 50.

S druge strane, Hrvatska se nalazi u Europi, i još k tome je članica Europske unije, u kojoj se nalazi relativno daleko ispod EU prosjeka, koji nosi vrijednost 66 (Hrvatska – 47). Među članicama EU, od Hrvatske su korumpiranije samo Bugarska, Madžarska i Rumunjska (sve s vrijednošću 44). Ostalim zemljama proizašlim iz bivše Jugoslavije dodijeljene su slijedeće vrijednosti indeksa percepcije korupcije: 60 (Slovenija), 45 (Crna Gora), 38 (Srbija), 36 (Kosovo) i 35 (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija). U Europi su najmanje korumpirane skandinavske zemlje (Danska 88, Finska 85, Švedska 85), te Švicarska (85), Norveška (84), Nizozemska (82), odnosno Njemačka i Luksemburg (po 80).

Korupcija je složena društvena, politička i ekonomska pojava koja pogađa sve zemlje. To je u biti zločin koji u konačnici podriva demokratske institucije, usporava gospodarski razvoj i doprinosi nestabilnost vlade. Sprječavanje korupcije je osnova napretka prema ciljevima održivog razvoja, pomaže u zaštiti našeg planeta, otvaranju radnih mjesta, postiže ravnopravnost spolova i osigurava širi pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena skrb i obrazovanje.

Svatko ima ulogu u borbi protiv korupcije i izgradnji boljeg svijeta za sve. Razmislite dobro prije nego slijedeći put na bilo koji način podržite korupciju (dajući ili primajući mito) i ne zatvarajte oči.

Preporučujemo sadržaje na slijedećim stranicama:

Transparency International

Transparency International Hrvatska

Ujedinjeni narodi – Dan borbe protiv korupcije


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)