Zabavne vizualizacije: Neal Fun

preporučujemo

Preporučujemo vizualizacije koje priprema Neal Agarwal, programer sa strašću za kreativno kodiranje i stvaranje zabavnih digitalnih iskustava.

Ovdje pronađite poveznice na slijedeće vrlo zanimljive vizualizacije:

Veličina svemira – klikanjem na tipkovnici strelice koja pokazuje prema desno ili prelazeći ulijevo rukom na pametnim telefonima, nižu se objekti u svemiru od astronauta do grupa galaksija.

Pregledajte i niz vizualizacija koje prognoziraju što će se u budućnosti događati u svemiru: od 2061. godine kada ćemo ponovno ugledati Halleyov komet, pa do teoretskog kraja svemira.

Znamo da je brzina relativna stvar. Iako sjedite, vi se krećete: kreće se tektonska ploča na kojoj se nalazite. Istina u nanometrima, ali se kreće. No, kreće se i Zemlja oko svoje osi, oko Sunca, kroz svemir, koji se pak širi svojom brzinom, a postoje i teorije o više svemira… Provjerite sve te brzine i uvjerite se da u stvari nikada ne mirujete.

Duboko more – „skrolanjem“ mišem putujete u morske dubine sve do najdublje točke svjetskih oceana, razgledavajući pri tom morske organizme (ali i olupine brodova).

Svake sekunde na Zemlji… – brojač koji po sekundama mjeri broj događaja širom Zemlje kao što su munje, litre padalina, broj gigabajta sunčeve energije koji su došli na površinu Zemlje, broj meteora koji su ušli u Zemljinu atmosferu, rotaciju Zemlje u metrima na visini ekvatora, relativan broj kilometara koje je Zemlja prešla u odnosu na Sunce, broj posječenih stabala te broj kilograma plastike koji su završili u oceanima.

Zanima vas gdje se kako brzo i gdje se rađaju nova djeca? Pogledajte Kartu beba na kojoj zasvjetli jedna od zemalja svijeta svaki put kada se u njoj statistički rodi dijete. Ispod karte je tablica koja prikazuje koliko djece se rodilo po državama svijeta od trenutka kada ste otvorili ovu dinamičku kartu.

Svake sekunde na Internetu… – brojač koji po sekundama broji nove korisnike Interneta i korisnika društvenih mreža, broj online pretraživanja, broj registracija novih domena, promet u gigabajtima, količinu novih podataka u gigabajtima i dr.

Unesite svoj datum rođenja (mjesec-dan-godina) i pogledajte dinamične statističke podatke vezane uz vaš život: koliko dana živite, koliko puta je do sada otkucalo vaše srce i koliko litara krvi je napumpalo, koliko je vaše tijelo proizvelo crvenih krvnih zrnaca, koliko ste udisaja napravili, koliko ste puta trepnuli, a koliko dana u životu „prespavali“. No, tu su i podatci o tome kako se svijet promijenio tijekom vašeg života (povećanje stanovništva, koliko je više ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi od dana vašeg rođenja, koliko ste do sada prošli kilometara krećući se oko Sunca, a koliko krećući se svemirom zajedno s Mliječnom stazom, kao i koliko se Mjesec udaljio od Zemlje samo tijekom vašeg dosadašnjeg života. S pozitivne strane, saznajte koliko je smanjeno svjetsko siromaštvo za vašeg života te koliko su povećane pismenost, prosječno trajanje života, pristup električnoj energiji odnosno postotak onih ljudi vašeg godišta koji nisu uspjeli dogurati do praga s 2022. godinom.

Uz ove, više-manje geografski zanimljive vizualizacije, na stranici Neal Fun koju vodi Neal Agarwal možete pronaći niz drugih interesantnih vizulacija. Jedna od njih pokazuje kako je „teško“ milijarderima – postanite Bill Gates uz pomoć ovog simulatora i pokušajte potrošiti njegovih 100 milijardi dolara. Nije jednostavno. Ukoliko volite igru sa zvukovima, zabavite se miksanjem ambijenata – stvorite ambijentalni kaos uz svega nekoliko poteza. Već ste zaboravili kako su izgledale neke najpoznatije Internet stranice prije svega 10 godina – otkrijte ovdje.

Kako je u posljednje vrijeme vrlo popularno da autori koji besplatno objavljuju sadržaje zatraže podršku od korisnika pod lozinkom „kupite mi kavu“, ukoliko ste u mogućnosti i smatrate da je trud Neala Agarwala vrijedan da ga počastite kavom, možete to učiniti ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)