The True Size

Koja je prava veličina zemalja?

preporučujemo

Svaka projekcija karte unosi izobličenja i svaka ima svoj vlastiti niz problema. Jedna od najčešćih kritika karte svijeta izrađene Mercatorovom projekcijom odnosi se na pretjeranu veličinu zemalja koje su smještene bliže polovima (SAD, Rusija, Europa), odnosno umanjenu veličinu onih smještenih u blizini ekvatora (prvenstveno afrički kontinent).

Na Mercatorovoj projekciji čini se da je Grenland otprilike iste veličine kao Afrika. U stvarnosti je Afrika gotovo 14 i pol puta veća od Grenlanda te je površinom toliko velika da se u nju istovremeno smjeste SAD, Kina, Indija, Japan, Meksiko i mnoge europske države.

Internet stranicu The True Size kreirali su James Talmage i Damon Maneice. Inspirirana je epizodom Zapadnog krila i infografikom Kaija Krausea pod nazivom Prava veličina Afrike. Autori se prvenstveno nadaju da će učitelji koristiti ovu internet stranicu, a kako bi učenicima pokazali koliko je svijet zapravo velik.

Internet stranica The True Size je vrlo jednostavna: nakon unosa naziva zemlje, potrebno je povući osvjetljeni teritorij na željeno mjesto na karti svijeta i usporediti veličinu. Za novi izbor (brisanje), dovoljno je kliknuti desnom tipkom miša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)