VGraphs

VGraphs – animirani grafikoni i video zapisi

preporučujemo

Sviđa vam se ovakav način prikaza podataka?

Animirani grafikon prikazuje poredak 20 najvećih zemalja koje uzgajaju masline u periodu od 1962. do 2019. godine. Istovremeno, s desne strane glavnog grafikona, prikazan je poredak pet zemalja najvećih uvoznica i izvoznica maslinovog ulja. Primjećujemo veliku bitku između Italije i Španjolske. Dok je Španjolska 1962. godine s 1,9 milijuna tona bila drugim uzgajivačem maslina na svijetu, a Italija s 2,2 milijuna tona prvim, 2019. godinu Španjolska završava kao prva s utrostručenim uzgojem (6 milijuna tona). Italija je pala na drugo mjesto, ali za razliku od Španjolske koja je svoj uzgoj utrostručila, uzgoj masline u Italiji se nije bitno promijenio. Zato je Maroko u tom vremenu povećao svoj uzgoj 19 puta i dospio na treće mjesto svjetskih uzgajivača masline 2019. godine (bio je osmi 1962. godine). Turska je sa petog mjesta, udvostručivši svoju proizvodnju, dospjela na četvrto mjesto, dok je Grčka smanjenjem uzgoja s 1,5 na 1,2 milijuna tona pala s trećeg na peto mjesto svjetskih uzgajivača.

Za više sličnih animacija preporučujemo Facebook stranicu i YouTube kanal VGraphs.

Osnivači VGraphs-a navode da se radi o mjestu gdje možete pronaći različite informacije o svijetu koji nas okružuje na jednostavan i zabavan način. VGraphs je osnovan u siječnju 2021. godine, do sada su objavili 24 animacije/ video zapisa na svom kanalu i isto toliko objava na Facebook stranici koja trenutno broji gotovo 7,5 tisuća pratitelja.

Animacije su raznolike – uglavnom se radi o grafikonima, koji uistinu vrlo efektivno obrađuju zadanu temu. Tako možete pogledati kako se mijenjao poredak najvećih gospodarstava svijeta prema bruto domaćem proizvodu od 1900. godine, promjenu dobno-spolne piramide stanovnika svijeta od 1950. godine, kao i poredak sljedbenika religija u svijetu od 1800. godine, između ostalih. Važno je da su podatci za izradu ovih animacija navedeni i službeni. Također je zanimljivo da su autori iz VGraphs-a u većini animacija segnuli u budućnost, koristeći službene scenarije daljnjeg razvoja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)