gejzir - definicija

Gejzir

geografski rječnik

Gejzir je izvor u obliku mlaza kipuće vode i pare koji se u vremenskim razmacima diže iz zemlje, a uzrokuju ga vruće stijene koje zagrijavaju podzemnu vodu.

Yellowstone u SAD-u predstavlja dobar primjer spektakularnih hidrotermalnih aktivnosti Zemlje. Osobito se to odnosi na njegovih dvjestotinjak veličanstvenih gejzira, od kojih je najpoznatiji Old Faithful (na fotografiji). Gejziri nastaju na mjestima gdje je ograničena podzemna cirkulacija vruće vode. Na velikim dubinama i pod velikim tlakom voda ne ključa, ali je vrlo ugrijana. Izdizanjem prema površini tlak opada pa se stvara para. Voda pomiješana s parom šiktajući izlazi na površinu u obliku gejzira. Prodor vode prestaje kad se iscrpi spremnik vruće vode. Period između prodora vode ovisi o vremenu koje je potrebno da se ponovno napuni podzemni sustav. Poznato je da Old Faithful oblikuje 30 do 50 metara visoke stupove pare i vode u prosjeku svakih 67 minuta.

Osim u Yellowstoneu, gejzire možemo naći širom svijeta. Neki od najpoznatijih primjera su Dolina deset tisuća dimova (SAD), Fly (SAD), Soda Springs (SAD), El Tatio (Čile), Geysir (Island), Strokkur (Island), Dolina gejzira (Rusija), Bogoria (Kenija), Beppu (Japan) i Rotorua (Novi Zeland).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)