FM Global karta rizika od potresa

Jedinstvena FM Global karta rizika od potresa

preporučujemo

Svake godine oko 1.000 jakih potresa, definiranih kao potresi magnitude 5,5 ili više, potresa Zemlju. Jedna od tri osobe u svijetu izložena je potresima, što je broj koji se gotovo udvostručio u posljednjih 40 godina. Procjenjuje se da u prosjeku potresi uzrokuju gotovo 40 milijardi američkih dolara izravnog ekonomskog gubitka svake godine.

Upravo iz navedenih razloga, poznavanje seizmičke opasnosti područja postaje sve važnije, osobito za osiguravateljske kuće, poput poduzeća FM Global – jednog od najvećih osiguravatelja komercijalnih nekretnina sa sjedištem u SAD-u, koji je nedavno objavio do sada vjerojatno najopsežniju svjetsku kartu globalnog rizika od potresa.

Preporučujemo vam Kartu potresa FM Global – internetski alat koji nudi zumirajuću kartu svijeta visoke rezolucije. Karta koristi podatke i modele seizmičke opasnosti javno-privatne Zaklade za globalne potresne modele (Global Earthquake Model Foundation), Kineske uprave za potrese (China Earthquake Administration) i Američkog geološkog zavoda (U.S. Geological Survey).

Ova karta prikazuje Zemlju podijeljenu na područja obzirom na učestalost ponavljanja štetnog kretanja tla. Tako postoje zone gdje se takva kretanja događaju oko svakih 50 godina (2% vjerojatnost štetnog potresa), 100 godina, 250 godina, 500 godina i više od 500 godina (godišnja vjerojatnost manja od 0,2% da će se dogoditi štetan potres).

Za razliku od standardnih potresnih karata koje pokazuju samo očekivano podrhtavanje tla tijekom seizmičkog događaja, karta FM Globala uključuje podatke o tlu i građevinske karakteristike zgrade za kartiranje vjerojatnosti da će je potres oštetiti.

Na temelju nove karte, neke regije svijeta označene su kao zone visokog rizika, npr.:

  • Države Kalifornija, Idaho, Nevada, Novi Meksiko i Utah. Ovdje je seizmičnost povezana s rasjedom San Andreas, sustavom prijeloma od otprilike 1.200 km koji se proteže velikim dijelom zapadne obale SAD-a i sposoban je proizvesti potres magnitude 7+, dovoljno snažan da izazove rasprostranjeno razaranje.
  • Regije poput Novog Zelanda, Kine, Meksika i Latinske Amerike. Seizmičnost je ovdje povezana sa sustavom raseda dugačkim oko 40.000 km, a koji okružuje Tihi ocean – ponekad nazvanim „Vatrenim prstenom”, jer se većina aktivnih vulkana nalazi na ili blizu granica ploče.
  • Europa i Bliski istok. Kako se afrička ploča pomiče prema sjeveru, sudara se s europskom i azijskom pločom, tvoreći složen uzorak rasjeda i pomičući mikroploče oko Sredozemnog i Crvenog mora.
  • Indijski potkontinent. Dok se indijska ploča pomiče prema sjeveru, sudara se s azijskom pločom, zabijajući ulomke kontinentalne kore i tvoreći Himalaju. Proces izgradnje planina generira puno potresa duž rasjeda potiska.

Niže rizične zone uključuju:

  • Države Oregon i Washington te regija Seizmičke zone Novi Madrid, poznati primjer područja s potresima unutar ploča.
  • Tajland, Malezija, Singapur i Australija – graniče s Vatrenim prstenom.
  • Europa i Bliski istok, sa zemljama poput Španjolske, Njemačke, Austrije, Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
  • Kanada s regijom Ottawa-Montreal. Seizmičnost je ovdje povezana sa starom zonom sudara kontinent-kontinent koji tvore modernu Sjevernu Ameriku. U rijetkim slučajevima, tektonski stres može reaktivirati ovdje pronađene fosilne rasjede.

Ukoliko vas interesira tema potresa, svakako preporučujemo članak Potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru? Apsolutno netočno. Također, preporučujemo zanimljivu kartografsku animaciju potresa po magnitudi i dubini, a koji su se dogodili od 1980. godine do današnjeg dana. Animaciju možete vidjeti ovdje, a kartu svijeta možete zumirati na željeno područje svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)