worldmapper

Worldmapper – istražite svijet kakav dosad niste vidjeli!

preporučujemo

Worldmapper je zbirka kartograma – karti svijeta na kojima se veličina država i teritorija mijenja u odnosu na predmet interesa. S ovakvim kartogramima smo se susretali već puno puta, i koliko god u uredništvu ABC Geografije preferiramo klasičnije kartografske predodžbe Zemlje, priznajemo da vizualizacije ovog tipa mnogima uveliko pomažu kako bi razumjeli svijet oko sebe.

Asortiman karata u online zbirci Worldmappera se neprestano proširuje i ažurira, te ga stoga preporučujemo kao početnu online stranicu pri traženju ovog tipa sadržaja. Sve karte se jednostavno preuzimaju u dosta visokoj rezolucji te se smiju koristiti besplatno u nekomercijalne svrhe, što uključuje i obrazovanje.

Worldmapper je započeo kao akademski projekt na Sveučilištu Sheffield uz financiranje Leverhulme Trusta, a kasnije Sveučilišta Michigan i tamošnje Geografske udruge. Karte Worldmapper-a koriste algoritam kartograma koji su razvili Michael Gastner i Mark Newman, a koji je opisan u ovom radu. U novije vrijeme Worldmapper koristi i novi, tzv. Fast Flow algoritam Michaela Gastnera.

Nakon što je financiranje završilo, Worldmapper je postao neprofitno društveno poduzeće, registrirano u Velikoj Britaniji 2014. godine. Prihod od prodaje licencija za korištenje karata u komercijalne svrhe, kao i prihod od drugih kartografskih usluga, Worldmapperu služi za održavanje internet stranice i nastavak rada na novom materijalu.

Danas usluge Worldmapper-a između ostalih koriste i Sveučilište u Oxfordu te njihova izdavačka kuća, BBC, Geographical, Lonely Planet itd. Koristite ga i vi.

Slijedi nekoliko primjera karata sa stranice Worldmapper-a:

Emisije ugljičnog dioksida u tonama na stanovnika, 2016.
izvor: Worldmapper
Produkcija piva
izvor: worldmapper.org
Apsolutno siromaštvo
izvor: worldmapper.org
Ekološki otisak
izvor: worldmapper.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)