Nikola Kopernik - O nebeskim tijelima

Nikola Kopernik – čovjek koji je zaustavio Sunce

geografske teme svemir i Zemlja

Na današnji dan, daleke 1473. godine u gradu Torunu u Poljskoj, rodio se Nikola Kopernik (Mikołaj Kopernik). Bio je astronom, kanonik, pravnik, matematičar, liječnik i ekonomist. Svijetu je najpoznatiji po djelu „O gibanju nebeskih tijela”, u kojoj je opisao heliocentričnu viziju svemira: viziju u kojoj Zemlja više nije u središtu svemira, nego Sunce, dok se Zemlja i ostali planeti okreću oko njega.

Svoje djelo Kopernik je napisao desetak godina prije smrti, ali dao ga je tiskati ležeći na samrtnoj postelji, vjerojatno kako bi izbjegao inkviziciju. Samu knjigu posvetio je tadašnjem papi, Pavlu III. Unatoč tome, djelo ispočetka nije polučilo veliki uspjeh: slabo se prodavala jer je u njoj bilo previše matematike i dosadnih tablica. Također, djelo ispočetka nije pretjerano zanimalo katoličku crkvu. Kopernikovo djelo „O gibanju nebeskih tijela” čak se korisitilo na nekim katoličkim sveučilištima.

Ipak, 1616. godine, 76 godina nakon objavljivanja, Crkva zabranjuje djelo Nikole Kopernika, jer proturječi Bibliji. Sa zabranom djelo doživljava prvi veliki uspjeh. Katolički svijet mogao je legalno čitati djelo za 206 godina (1822. godine). U međuvremenu, 1633. godine, brojni su iskoristili Kopernikova saznanja i pogurali znanost dalje. Najpoznatiji među njima je Galileo Galilei, kojeg je Crkva 90 godina nakon Kopernikove smrti osudila zbog „jake sumnje u herezu”, a poradi zagovaranja Kopernikove teorije heliocentrizma. Nakon jednog dana zatvora, Galileo je ostatak života proveo u kućnom pritvoru.

Rukopis najvažnijeg Kopernikovog djela je sačuvan i čuva se u Jagelonskoj sveučilišnoj knjižnici u Krakovu (Poljska). Svoje djelo – raspravu, Kopernik je podijelio u 6 knjiga, koje ukupno sadrže 213 stranica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *