vulkan Etna

Kopneni i podvodni vulkani juga Italije

geografske teme geologija i reljef

Relativno malo tko je čuo za Marsiliju – najveći podvodni vulkan u Europi, smješten u samom srcu Mediterana.

Marsilija se nalazi u Tirenskom moru, između Palerma i Napulja u Italiji, oko 80 kilometara sjeverno od područja gdje se nalaze Eolski otoci, otočje Stromboli i Vulcano. Podnožje ovog golemog vulkanskog zdanja nalazi se na dubini od oko 3.400 metara, dok je njegov vrh na oko 500 metara ispod površine mora, što mu daje ukupnu visinu od oko 2.900 metara.

Vulkan Marsilija je vrlo star vulkan, ali je još uvijek aktivan. Prve erupcije datiraju prije milijun godina, a posljednje erupcije su se dogodile u povijesnim vremenima, u razdoblju od prije 7.000 do prije 2.000 godina. Malo se zna o ovom vulkanu, jer njegov položaj u dubinama Tirenskog mora čini njegovo proučavanje vrlo kompliciranim. Međutim, posljednjih godina pojavile su se nove studije koje su izazvale veliko zanimanje javnosti i entuzijasta. Vulkan Marsilija ima izdužen oblik (70 km x 30 km), sadrži više od 80 manjih eruptivnih centara te iako se malo zna o njegovoj eksplozivnosti, vulkanolozi ukazuju da je malo vjerojatno da bi erupcija imala značajniji utjecaj na čovjeka.

Velika razlika s nedavnom erupcijom vulkana Tonga je u tome što se potonja dogodila na vrlo maloj dubini. Kako se krater Marsilije nalazi 500 metara ispod razine mora, ogromna težina vodenog stupca spriječila bi posljedice poput one viđene u Tongi 15. siječnja 2022. Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju navodi da bi u slučaju podvodne erupcije Marsilije jedini znak na površini bila kipuća voda povezana s otplinjavanjem i plutajućim vulkanskim materijalom (plovac) koji bi ostao u suspenziji nekoliko tjedana. Opasnost od tsunamija također ne postoji od same erupcije, ali je moguća ukoliko se ovaj podvodni vulkan deformira, tj. jedan njegov dio se odvoji i sklizne, što bi moglo dovesti do stvaranja tsunamija.

Ovaj podmorski div nije sam: postoje i drugi veliki podmorski vulkani u Tirenskom moru koji još nisu proučavani, uključujući Vavilov, Magnaghi i Palinuro. Osim Marsilije, na popisu aktivnih vulkana u Italiji nalaze se još: Etna, Vezuv, Campi Flegrei, Vulcano i Lipari.

Kopneni i podvodni vulkani juga Italije

Na priloženoj karti je i lokacija aktivnog supervulkana Campi Flegrei (Flegrejska Polja) čiji je promjer kaldere 13 kilometara, a ispod koje se nalazi divovsko jezero tekuće magme. U samom središtu kaldere nalazi se grad Pozzuoli s gotovo 80.000 stanovnika, a ukupan broj stanovnika koji žive unutar kaldere je oko 360.000. Unutar prostora kaldere ovog vulkana prebrojana su 24 vulkanska kratera i čunjeva, kao i brojne fumarole i solfatare. Radi se o području čestih potresa, iz pukotina izlaze vulkanski plinovi, a dolazi i do deformacije tla (npr. tlo u blizini luke Pozzuoli se podiglo za oko 3 metra 1980-ih godina. Pojačana aktivnost zabilježena je između 1950. i 1952., 1969. i 1972. te 1982. i 1984.

Posljednja zbilježena erupcija vulkana Campi Flegrei datira iz 1538. godine, dok se posljednja velika erupcija dogodila prije oko 40.000 godina. Tada je vulkan u zrak izbacio oko 300 km³ pepela i kamenja, a zemlju je preplavilo 200 km³ magme. Procjenjuje se da je nakon te erupcije globalna temperatura pala za 1-2°C.

Svega nekoliko desetaka kilometara južnije je poznati Vezuv, a oko njega izuzetno naseljeno područje Napulja i njegove okolice. Više o Vezuvu pročitajte u članku „Razorne vulkanske erupcije: Vezuv, Tambora, Krakatau i Laki“.

p.s. potražite na karti vulkan koji ima naziv Vulkan (Vulcano); naziv „vulkan“ potječe od rimskog boga vatre Vulkana koji je, prema rimskoj mitologiji, imao svoje sjedište u vulkanu Etna ili vulkanu Vulkan, gdje je kovao munje za boga Jupitera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)