Stanje sloboda u svijetu

Stanje slobode u svijetu

geografske teme geopolitika

Najčitanije i najcitiranije godišnje izvješće o stanju slobode Freedom in the World prati globalne trendove u političkim pravima i građanskim slobodama već više od 40 godina. Redovito ga koriste kreatori politike, novinari, akademici, aktivisti i mnogi drugi.

Vanjski analitičari procjenjuju 210 zemalja i teritorija svijeta, koristeći kombinaciju terenskih istraživanja, konzultacija, informacija iz novinskih članaka, nevladinih organizacija, vlada i raznih drugih izvora. Prilikom pripreme izvješća, analiziraju se izborni procesi, politički pluralizam, funkcioniranja vlada, sloboda izražavanja i uvjerenja, udruživanja i organizacijska prava, vladavine zakona, osobne autonomije i pojedinačna prava – sveukupno 25 pokazatelja. Krajnji proizvod predstavlja konsenzus analitičara, savjetnika i osoblja organizacije Freedom House koja priprema izvješće.

U izvješću svaka država ili teritorij dobiva 0 do 4 boda za svaki od 25 pokazatelja, za maksimalnih 100 bodova. Pokazatelji koji imaju oblik pitanja se grupiraju u dvije kategorije: politička prava (0–40 bodova) i građanske slobode (0–60 bodova). Ta se dva ukupna rezultata ponderiraju jednako kako bi se utvrdio jedan od tri statusa zemlje: slobodna, djelomično slobodna ili neslobodna. Više detalja o metodologiji korištenoj prilikom izrade ovih izvješća pronađite ovdje.

Ključ rezultata i statusa stanja sloboda u svijetu (metodologija istraživanja)
Ključ rezultata i statusa stanja sloboda u svijetu (metodologija istraživanja)
izvor: Freedom in the World
Stanje slobode u svijetu 2020. godine
Stanje slobode u svijetu 2020. godine (not free = nije slobodna, partly free = djelomično slobodna, i free = slobodna)
izvor: Freedom in the World

Nedavno objavljeno ovogodišnje izdanje izvješća otkrilo je da je globalna sloboda pada već pada petnaest godina zaredom. Protekla 2020. godine bila je turbulentna godina: od pandemije koja je poljuljala ekonomsku i fizičku sigurnost mnogima, do brojnih nasilnih sukoba širom svijeta. Ovakvi uvjeti pogodovali su prije svega autorativnim režimima.

Prema izvješću, gotovo 75% svjetskog stanovništva živjelo je protekle godine pod vladom koja je u protekloj godini zabilježila pad demokratičnosti. Širenje autoritarne vladavine, zajedno s nestajanjem i nedosljednom prisutnošću glavnih demokracija na međunarodnoj sceni, imalo je ozbiljan utjecaj. U 2020. godini, sve se više vlada okrenulo se vojnim rješenjima političkih sporova. Od širokog spektra sukoba, spomenimo ovdje dugotrajne ratove u Libiji i Jemenu, ali i novi nasilni sukob Azerbejdžana i Armenije zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Promjena u ocjeni stanja slobode u svijetu 2019-2020
Promjena u ocjeni stanja slobode u svijetu 2019-2020 (crveno = manje slobodne, zeleno = više slobodne)
izvor: Freedom in the World

Prijelaz najveće svjetske demokracije – SAD-a, sa statusa slobodna na djelomično slobodna jedan je od najzabrinjavajućih aspekata izvješća. Ocjena SAD-a je pala sa 86 na 83, uslijed djelovanja prethodne predsjedničke administracije koja je učestalo pokušala podrivati ​​odgovornost za malverzacije i pojačala nedokazane navode o izbornoj prijevari. Sve je rezultiralo nepovjerenjem stanovništva i upadu rulje u zgradu Američkog kongresa u siječnju ove godine.

Također je u središtu pažnje Indija, u kojoj vlada premijera Narendre Modija i saveznika na državnoj razini nastavljaju obračune s kritičarima i prema izvješću vodi Indiju prema autoritarnosti. Uslijed pandemije COVID-19, u Indiji je došlo do neplaniranog raseljavanja milijuna internih radnika migranata, a zabilježeni su napadi na indijske muslimane „zbog širenja pandemije”.

Najbolji rezultati u 2020. godini zabilježeni su u sjevernoj Europi. Švedska, Norveška i Finska predvodile su put slobodi s ocjenom 100. Pet najboljih zaokružili su Novi Zeland i Kanada.

U najnovijem izvješću najgore su prošle Eritreja, Južni Sudan i Sirija, a ukoliko uključimo teritorije u analizu, najniži rang zauzima Tibet.

Ukupna ocjena Hrvatske je 85, što predstavlja status slobodna. Sastavnice ove ocjene su kategorija političkih prava, u kojoj je Hrvatskoj dano 36 od mogućih 40 bodova, odnosno kategorija građanske slobode, s 49 od 60 bodova. Detaljnije izvješće o Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)