Službeni jezici svijeta

geografske teme stanovništvo i naselja

Slijedeći ideju da organizacija Ujedinjenih naroda je krovna svjetska organizacija, onda su službeni jezici UN-a ujedno i službeni jezici svijeta. Postoji šest službenih jezika UN-a. To su arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španjolski.

Delegat UN-a može komunicirati na bilo kojem službenom jeziku Organizacije, a on se pak istovremeno tumači na ostale službene jezike. Ponekad delegat može odlučiti dati izjavu na neslužbenom jeziku. U takvim slučajevima mora pružiti ili tumačenje ili pisani tekst izjave na jednom od službenih jezika. Većina dokumenata UN-a izdaje se na svih šest službenih jezika, a radni jezici Tajništva UN-a su engleski i francuski.

Brojčano gledajući, barem jednim od šest službenih jezika svijeta govori oko 4,2 milijarde stanovnika Zemlje (oko 54% svjetske populacije). Najviše ljudi poslužuje se engleskim (1,35 milijarde), kojeg slijede kineski (1,3 milijarde), španjolski (580 milijuna), arapski (422 milijuna), francuski (275 milijuna) i ruski (258 milijuna).

Posmatrajući materinje jezike, gotovo polovica svjetske populacije govori jedan od 10 slijedećih jezika: kineski (1,3 milijarde), španjolski (460 milijuna), engleski (379 milijuna), hindski (341 milijun), arapski (315 milijuna), bengalski (228 milijuna), portugalski (220 milijuna), ruski (153 milijuna), japanski (128 milijuna), lahndski (118 milijuna).

Materinji jezici s najvećim brojem govornika na svijetu
Materinji jezici s najvećim brojem govornika na svijetu
izvor: Victoria Fernandez

Pozadina izbora službenih jezika svijeta od strane UN-a leži u samim početcima ove organizacije. Organizacija Ujedinjenih naroda službeno je osnovana nakon Drugog svjetskog rata s ciljem sprječavanja budućih ratova, naslijedivši neučinkovitu Ligu naroda. U travnju 1945. godine, predstavnici 51 države svijeta su se sastali u San Franciscu i započeli izradu Povelje UN-a, koja je usvojena i krajem iste godine stupila na snagu. Ipak, nastanak UN-a, a tako i službenih jezika, treba tražiti nekoliko godina. Krajem 1941. godine, 29. prosinca, Roosevelt, Churchill i Rooseveltov pomoćnik Harry Hopkins izradili su tekst deklaracije Ujedinjenih naroda. Taj tekst uključivao je i sovjetske prijedloge, ali nije uključivao nikakvu ulogu Francuske. Rooseveltova ideja o Četiri sile (koje je kolokvijalno nazivao i nazivom Četiri svjetska policajca), a koja se odnosila na četiri glavne savezničke države, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sovjetski Savez i Republiku Kinu, pojavila se u Deklaraciji Ujedinjenih naroda. Nakon oslobađanja Pariza u kolovozu 1944. godine, Winston Churchill je pozvao Roosevelta da vrati Francuskoj status velike sile. Dakle, velika petorka započela je s radom sa svoja četiri jezika: engleskim, fancuskim, ruskim i kineskim. Ipak, već tijekom prvih zasijedanja Generalne skupštine UN-a u Londonu, odlučeno je na listu službenih jezika UN-a dodati španjolski – 18 država predstavnica od 51 osnivača bila je španjolskog govornog područja i činila je najbrojniju jezičnu skupinu Generalne skupštine. U međuvremenu, 1974. Godine, na listu službenih jezika uvršten je i arapski.

UN je odlučio utemeljiti dane svojih službenih jezika. Svrha tih dana je proslava višejezičnosti i kulturne raznolikosti, kao i promicanje jednake upotrebe svih šest službenih jezika u cijeloj Organizaciji. Dana 20. ožujka obilježava se Dan francuskog jezika, 20. travnja je Dan kineskog jezika, a tri dana kasnije (23.4.) proslavlja se Dan engleskog i Dan španjolskog jezika. Početkom lipnja obilježava se Dan ruskog jezika (6. lipnja), dok je Dan arapskog jezika u prosincu (18. prosinca).

Dani nisu odabrani slučajno. Dan kineskog jezika povazan je s tradicionalnim istočnoazijskim kalendarima i odavanju počasti Cangjieu. Cangjie je vrlo važna figura u drevnoj Kini, za koju se tvrdi da je izumitelj kineskih znakova. Datum proslavljanja engleskog jezika je dan kada se tradicionalno obilježava rođendan i datum smrti Williama Shakespearea. Španjolci su izabrali za svoj dan također 23. travnja, a kako bi odali počast svom piscu Miguelu de Cervantesu Saavedri, koji je umro tog dana 1616. godine.

O jezicima svijeta pisali smo također povodom Međunarodnog dana materinskog jezika (21. veljače). Pročitajte članak Gotovo polovici jezika na svijetu prijeti nestanak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)