William Morris Davis - utemeljitelj geomorfologije

William Morris Davis – utemeljitelj geomorfologije

geografske teme geologija i reljef

Dana 12. veljače 1850. godine u američkoj Philadelphiji rodio geograf, geolog i meteorolog William Morris Davis – „Otac američke geografije“.

Morris Davis je prije svega utemeljitelj geomorfologije, znanosti o reljefu koja proučava njegov postanak i razvoj, odnosno procese koji ga oblikuju. Davis je proučavao rijeke i kako erozija koju čine utječe na razvoj zemljine površine u njihovoj okolici. Inspiriran teorijom evolucije, 1884. godine je prvi put definirao geomorfni model – „erozijski ciklus“ – kao slijed kojim se rijeka sve dublje usjeca u dolinu. Upravo je on podijelio riječne tokove na tri glavna dijela: gornji, srednji i donji, pri čemu je svakom toku pridružio različite njemu tipične reljefne oblike.

Iako je ovaj model bio ključan rani doprinos geomorfologiji, mnoge Davisove teorije o krajobraznoj evoluciji, ponekad nazivane Davisovom geomorfologijom, našle su se pod žestokom kritikom modernih geomorfologa. Osim što su njegovi modeli isuviše pojednostavljuju stvarnost, oni ne uklučuju endogene procese (koji dolaze iz unutrašnjosti Zemlje), nego samo egzogene (vanjske, poput erozije prije svega). Ipak, treba imati na umu da su djela Williama Morrisa Davisa sami počeci geomorfologije i kao takvi predstavljaju određenu revoluciju u znanostima o Zemlji, osobito u fizičkoj geografiji.

Morris Davis je svojim radom pomogao geografiji da postane akademskom disciplinom, bio je jedan od osnivača Udruženja američkih geografa (eng. Association of American Geographers), jedno vrijeme vršio je funkciju predsjednika tog društva, kao i Američkog geološkog društva kojeg je također osnovao. Puno je pisao i za novoosnovani časopis National Geographic, u čijem prvom broju iz 1889. godine se nalazi njegov članak „Rijeke i doline Pennsylvanije“, koji se danas smatra jednim od njegovih najboljih radova.

Osim reljefom povezanim s rijekama, William Morris Davis se kasnije bavio bavio reljefnim procesima u suhim klimama povezanim s erozijom vjetra (eolskim procesima), kao i glacijalnim ciklusima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)