fotografija ekvatora

Ekvator su fotografirali još 1938. godine

geografske teme ostalo

„Ekvator je nedavno fotografiran prvi put u povijesti. Pokazalo se da je to široka bijela crta s kojom je ovaj brod imao poteškoća prilikom plovidbe.” – objavio je časopis Life, 1938. godine.

Jesu li vas danas već nasamarili? U stvari ne znamo porijeklo Dana prvotravanjskih šala. Dan vrlo popularan u mnogim državama Europe i Sjeverne Amerike, pa uživajmo u dobroj zabavi danas. Slijedi nekoliko probranih šala geografskog karaktera, koje su nasamarile milijune.

  1. Na drugom programu BBC radija, poznati britanski astronom Sir Patrick Moore najavio je 1. travnja 1976. godine astronomski fenomen poravnanja Plutona s Jupiterom koje će utjecati na privremeno smanjenje gravitacije na Zemlji. U iscrpnom obraćanju, Sir Moore je izjavio da svi koji skoče u zrak točno u 9.47, osjetit će neobičnu lakoću svoje težine. Kasnije je BBC primio tisuće poziva u kojima su ljudi tvrdili da su osjetili „Gravitacijski efekt Jupiter-Pluton”, kako ga je astronom nazvao.
  2. Britanske novine Guardian objavile su 1. travnja 1977. posebnu reportažu od sedam stranica o San Serriffeu, maloj republici smještenoj u Indijskom oceanu koja se sastoji od nekoliko otoka. Niz članaka opisivao je zemljopis i kulturu ove opskurne nacije. Reportaža je izazvala veliko zanimanje, čitatelji su zvali novine tražeći više informacija o idiličnom mjestu za odmor. Naravno, San Serriffe nije postojao – reportaža je bila složena prvotravanjska šala.
  3. Novine Independent objavile su 1. travnja 1993. godine da su arheolozi otkrili 3.000 godina staro selo junaka romana i crtića Asterix. Pronašli su ga u selu Le Yaudetu, blizu Lanniona u Francuskoj, točno tamo gdje ga je Rene Goscinny, tvorac Asterixa, smjestio u svojim romanima. Ekspediciju su vodili profesor Barry Cunliffe sa Sveučilišta Oxford i dr. Patrick Galliou sa Sveučilišta u Brestu. Tim je pronašao i dokaze da malo selo nikada nisu zauzele rimske snage.
  4. Europski dopisnik britanskog Sun-a je 1. travnja 2005. godine izvijestio kako su briselski birokrati odlučili zabraniti dan prvotravanjskih šala zbog mentalne i tjelesne štete koje bivaju prouzročene njegovom proslavom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)