struja povlačenja - rip current

Rip current – opasne morske struje!

geografske teme klima i vode

‼️ MOLIMO VAS: PROČITAJTE I PODIJELITE OVAJ ČLANAK. MOŽDA ĆETE NEKOME SPASITI ŽIVOT. ‼️

Ljeti se prepuštamo uživanju na plažama i osvježenju kojeg pruža kupanje u moru. No, lijepi trenuci mogu se brzo pretvoriti u hitan slučaj i moguću tragediju. Ovdje nije riječ o razlici u temperaturi. Riječ je o morskim strujama. Upamtite – ukoliko vas uhvati jaka morska struja, nemojte se boriti s njom da biste se vratili na obalu. Ne paničarite i plivajte paralelno s plažom, sve dok ne izađete iz struje!

Možda još niste čuli za morsku struju najpoznatiju pod engleskim nazivom „rip current”, koja se na hrvatski jezik prevodi kao struja povlačenja, struja izvlačenja, struja odvodnje ili morski mlin. Radi se o snažnim i brzim tokovima vode koji se udaljavaju od obale prema otvorenom moru. Iako se najčešće pojavljuju na oceanskim pješčanim plažama pogodnim za surfanje, mogu se pojaviti na bilo kojoj plaži s valovima koji se lome, uključujući čak i one na većim jezerima.

Iako ne postoji svjetska statistika broja smrtnih slučajeva uzrokovanih ovim strujama, prema podatcima Udruge za spašavanje života Sjedinjenih Država (USLA), u SAD-u godišnje od morskih struja povlačenja prosječno nastrada oko 100 ljudi.

Važno je napomenuti da se dobar dio smrtnih slučajeva može izbjeći, ali uz odgovarajuće znanje, obrazovanje i sigurnosne prakse na plažama. Stoga i ova objava, a i u sjećanje na jednog našeg suradnika koji više nije s nama, jer je prošle godine u Meksiku izgubio život upravo jer nije bio svjestan te struje. Bio je dobar plivač i snažan muškarac srednje dobi. Uhvatila ga je struja, panika i nije znao što mu je činiti.

Dakle, jako je vrijedno naglasiti važnost pridržavanja znakova upozorenja, važnost nadzora plaža od strane dobro obučenih spasilaca, kao i važnost kampanje podizanja javne svijesti o opasnosti koja dolazi od morskih struja, t.j. kako ih prepoznati i kako reagirati u slučaju da vas uhvati.

Što činiti ako vas uhvati struja povlačenja?

Struje povlačenja odvlače plivače (i surfere) od obale.

Važno je:

1️⃣ Ne paničariti – ostati miran!

2️⃣ Ne boriti se protiv struje! (ako pokušate plivati, samo ćete se istrošiti i povećati šanse za utapanje; ovako dolazi do većine smrtnih slučajeva)

3️⃣ Plivati paralelno s obalom sve dok ne prestane osjećaj strujanja, a zatim se vratitei na plažu (pratite valove koji idu prema obali); ne savjetuje se “pustit se” da vas struja odnese, pa se vratiti na kopno kad ona potpuno oslabi, obzirom da to može biti tek nakon što vas odvuče nekoliko stotina metara od obale); na jednoj od fotografija objave zelenim strelicama je prikazano kako pravilno treba isplivati iz struje povlačenja.

Ako niste u mogućnosti izaći iz struje, “zamrznete” se ili se osjećate nesposobnim za gore navedeno, zovite pomoć – glasno vičite i mašite za pomoć. Spasitelji ne bi smjeli ići po vas, nego vas upućivati da plivate paralelno s obalom, sve dok ne izađete iz struje.

Ako vi primjetite da je nekoga zahvatila struja povlačenja, također ne ulazite u vodu – riskirate život. Također vičite i pokazujte unesrećenom što da radi – ne paničari i pliva paralelno uz obalu.

Kako nastaju struje povlačenja?

Do formiranja struje povlačenja obično dolazi pod utjecajem nekoliko faktora:

👉 Djelovanje valova: kada valovi dolaze pod kutem prema obali, obično guraju vodu prema plaži; kako se ta voda nakuplja, ona traži način da se vrati natrag u more, što rezultira formiranjem struje povlačenja.

👉 Topografija: oblik i karakteristike obalne linije i morskog dna igraju ulogu u razvoju struja povlačenja; kanali ili prorezi između pješčanih obala, lukobrana, pristaništa ili drugih struktura mogu usmjeriti protok vode, što dovodi do stvaranja jačih struja povlačenja.

👉 Plima: prijepodnevne i popodnevne plime mogu utjecati na snagu i formiranje struja povlačenja; na primjer, za vrijeme niskih plima razina vode je niža, a nakupljena voda od nadolazećih valova ima izraženiji put za povratak u more.

👉 Vremenski uvjeti: određeni vremenski uvjeti, poput oluja ili snažnih vjetrova koji pušu prema obali, mogu pojačati formiranje struja povlačenja; ti uvjeti mogu stvarati veće valove i povećati silu vode koja se kreće prema plaži, što pridonosi intenzitetu struja povlačenja.

Struje povlačenja imaju brzinu između 0,3 i 2,4 metra po sekundi. Brže vrijednosti mogu predstavljati vrlo neugodan osjećaj. Dodatno, vrijedi znati da struje povlačenja ne vuku plivače na dno mora, nego od obale mora.

Kako prepoznati struje povlačenja?

Važno je napomenuti da struje povlačenja nisu vidljive s obale i njihova snaga može varirati. Mogu biti uske ili široke i često se javljaju na područjima gdje se valovi lome neujednačeno ili postoje primjetne praznine u uzorcima valova. Svakako je puno lakše prepoznati opasne morske struje ako plažu možete promatrati s više pozicije (iz sobe obližnjeg hotela, s terase kafića koja je na uzvisini, eventualno putem snimke drona, ako ga imate i koristite itd.).

Ipak, postoji mogućnost da i s obale uočite prisustvo struje povlačenja:

👉 na pješčanoj plaži obala će biti formirana u oblicima slova C ili U (crvena linija na jednoj od fotografija), no to će se dogoditi samo ako u isto vrijeme puše i vjetar izravno s obale;

👉 ukoliko primjetite da postoji koridor mora u kojem ono izgleda nelogično dublje – njegova boja bit će tamnija (crvena strelica na istoj fotografiji);

👉 ako uočite da postoje dijelovi mora gdje nema valova, koji se nalaze svuda okolo – to je mjesto gdje je prisutna struja povlačenja;

👉 ukoliko uočite da morska pjena (ili komadići otpada, morske trave i sl.) idu daleko unatrag, prema pučini.

Ako uočite neke obrasce prikazane na fotografijama ove objave (uključujući obrasce kvadratnih valova), odustanite od kupanja – ono je u tom trenutku iznimno nesigurno, čak i za olimpijske prvake u plivanju! Kao što vidite, nažalost je tako da struje povlačenja s obale izgledaju baš kao mjesta gdje je najlakše i najsigurnije ući u more.

Veće i poznatije plaže na kojima su struje povlačenja česte najčešće pružaju tu informaciju u obliku info-ploča i crvenih zastava. Nažalost, mnogi ne čitaju ploče i kupaju se usprkos postavljenim zastavama. Samo u prvom tjednu lipnja ove godine u SAD-u se utopilo 14 osoba zbog struja povlačenja.

Koje plaže su najopasnije?

Iako je nemoguće dati potpuni popis najopasnijih plaža u svijetu u smislu jakih struja povlačenja koje uzrokuju veliki broj smrtnih slučajeva, navodimo nekoliko plaža koje su poznate i vrlo opasne po tom pitanju:

1️⃣ New Smyrna Beach, Florida, SAD

2️⃣ Bondi Beach, Sydney, Australija

3️⃣ Praia de Boa Viagem, Recife, Brazil

4️⃣ Cox’s Bazar, Bangladeš

5️⃣ Port Elizabeth Beaches, Eastern Cape, Južna Afrika

6️⃣ Playa Zipolite, Oaxaca, Meksiko

7️⃣ Hanakapiai Beach, Kauai, Hawaii, SAD

8️⃣ Piha Beach, Auckland, Novi Zeland

9️⃣ Cascais Beaches (Praia da Rainha and Praia da Duquesa), Praia do Norte, Nazaré, Portugal

🔟 Kuta Beach, Bali, Indonezija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)