geograf Michael Jordan

Poznati koji su studirali geografiju

geografske teme ostalo

Postoji dugi niz manje ili više poznatih osoba koje su studirale geografiju, ali studij nikada nisu završile, ili su se nakon stečene diplome odlučile baviti nekim drugim zanimanjima.

Jedan je od najpoznatijih bivših geografa je princ William iz Velike Britanije. Vojvoda od Cambridgea prvo je studirao povijest umjetnosti na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, da bi se kasnije prebacio na geografiju (i upoznao svoju buduću suprugu). Magistrirao je geografiju na spomenutom škotskom fakultetu 2005. godine s ocjenom (stupnjem) 2,1, koji se opisuje kao viši odjel druge klase s prosječnom ukupnom ocjenom ispita većom od 60%. Geografija princu Williamu pomaže pri shvaćanju svijeta, a pomogla mu je i dok je služio Kraljevskom zrakoplovstvu kao pilot helikoptera, gdje su bile potrebne brojne geografske vještine, osobito one navigacijske.

Veliki „Air Jordan”, prije nego što je postao najveći košarkaš u povijesti NBA-a, diplomirao je geografiju na Sveučilištu Sjeverne Karoline Chapel Hill 1986. godine. Svi znaju da Michael Jordan uz košarku obožava bejzbol i golf, ali njegov dječački san bila je geografija. Iako usredotočen na sport, Jordan je boravak na fakultetu usredotočio na strast iz djetinjstva. U jednom razgovoru za Sports Casting rekao je „Oduvijek sam želio biti meteorolog – to sam doista želio raditi. Dakle, da nisam igrao košarku ili bejzbol, rekao bih vam kakvo će vrijeme biti sutra”. Za mnoge profesionalne igrače napuštanje fakulteta znači da su zauvijek završili s obrazovanjem. To nije bio slučaj s Jordanom. Vratio se na sveučilište dok je bio NBA zvijezda da bi završio studij i ispunio obećanje ocu. Michael Jordan je diplomirao kulturnu geografiju.

Blažena Majka Tereza (1910.-1997.) nije bila baš studentica geografije, ali ju je predavala u školama Kolkate u Indiji prije nego što je osnovala Misionare ljubavi. Ova dobitnica Nobelova nagrada za mir 1979. godine zbog toga što je svoj život posvetila pomaganju drugima, stigla je u Indiju kao 19-godišnjakinja, baš kako bi predavala u ženskoj školi. U Indiji je zatim provela svoj cijeli dugi i vrijedni radni vijek.

S druge strane etičkog spektra je čileanski diktator Augusto Pinochet (1915.-2006.). Pinochet je nakon četiri godine studija vojne geografije u vojnoj školi u Santiagu, diplomirao 1935. i preuzeo čin natporučnika u pješaštvu. Dok je bio povezan s čileanskom Vojnom školom, napisao je pet knjiga o geopolitici, geografiji i vojnoj povijesti.

Na našim geografskim širinama i dužinama, najpoznatiji nam je slučaj relativno nedavno preminulog srbijanskog kantautora, pjesnika i književnika Đorđa Balaševića (1953.-2021.). Nakon završene gimnazije, Balašević je upisao geografiju na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu. Indeks mu je bio pun najviših ocjena – desetki, ali nije diplomirao jer se počeo baviti glazbom. Usprkos svim uspjesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude glazbenik i smatrali su da bi se trebao baviti geografijom, za što se i školovao. Svoj prvi studijski album Đorđe Balašević je nazvao „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)