Medjunarodna noc geografije 2021

Noć geografije – 9. travnja 2021.

geografske teme ostalo

Ne propustite peto izdanje Međunarodne noći geografije, koje će se održati u petak, 9. travnja 2021. godine. Te jedne večeri (noći) u godini, istovremeno se diljem svijeta organiziraju različiti događaji sa ciljem promocije geografije, geografa, geografskih koncepcija i geografskog istraživanja.

Inicijativu „GeoNight” je prvi put predložio Francuski nacionalni geografski odbor (CNFH) 2017. Od 2018. godine nadalje, inicijativa se proširila na međunarodnoj razini, prvo u Europi, zahvaljujući Europskom udruženju nacionalnih geografskih društava (EUGEO), a zatim i šire, zahvaljujući Međunarodnoj geografskoj uniji (IGU).

Za više informacija i popis događaja koji će se održati za mjesec dana pretražite stranicu Međunarodne noći geografije: https://www.geonight.net/

Donosimo kratki pregled 15 događaja prijavljenih na području Hrvatske na službenim stranicama međunarodnog događaja:

 1. Hrvatsko geografsko društvo (HGD) poziva na online jednosatno predavanje pod naslovom „Virtual tour in Zagreb, Croatia”, koje će održati 9. travnja u 17.00 sati dr. sc. Ivan Šulc. Više detalja kao i podatke za pristup ovom predavanju na engleskom jeziku pronađite na stranicama HGD-a ovdje.
 2. Nastavnica geografije Ružica Lončar i nastavnica fizike Vanja Vučinić u ime Tehničke škole Tesla iz Zagreba pozivaju na vrlo zanimljivu radionicu i predavanje na dvije teme: „Živjeti s potresima” i „Nuklearne elektrane – Utjecaj tehnologije na život”. Događaj je planiran uživo ukoliko to dopuste epidemiološke mjere, u suprotnom održat će se online. Detaljan opis ovih događaja i informacije povezane uz mjesto i vrijeme održavanja ili online pristup potražite ovdje.
 3. Nastavnik geografije Ivan Bujadinović (Osijek), u ime svojih učenika koji će organizirati događaj, poziva vas na cjelovečernju virtualnu izložbu učeničkih radova prvih razreda napravljenih u sklopu online nastave početkom drugog polugodišta 2021. godine. Teme su: efekt staklenika, klimatske promjene, tornado, hariken, smog, kisele kiše, ozonske rupe, plastični otpad, onečišćenje mora naftom, onečišćenje tla, GMO hrana, problem otpada u gradovima, deforestacija. Više informacija o ovom događaju pronađite ovdje.
 4. Nastavnik geografije Mirko Andrić (Osijek), poziva na jednosatnu radionicu pod nazivom „Potresi u Hrvatskoj”. Radionica će kombinirati izlagački dio, on-line istraživački dio, igru i evaluaciju. Naglasak će biti na procesu nastanka potresa, posljedicama na primjeru Petrinje i Zagreba, ponašanju za vrijeme potresa i radu Andrije Mohorovičića. Ovaj događaj također je planiran uživo ukoliko to dopuste epidemiološke mjere, a u suprotnom će se održat online. Više informacija ovdje.
 5. Učiteljica geografije Janja Žnidarić (Sračinec, okolica Varaždina) poziva na geografski kviz u trajanju od jednog sata pod nazivom „GeoZnalci”. Ovisno o održat ćemo geografski kviz. Ukoliko će biti moguće zbog epidemioloških mjera održati kviz u školi, bit će organiziran u formi „Escape Room-a”. Ukoliko ne, održat će se online. Detaljnije ovdje.
 6. Učiteljica Ana Nikšić (Gospić) poziva učenike nižih razreda osnovne škole na dvosatni događaj pod nazivom „Plava kugla – Grad svjetlosti”. Nakon predavanja o planetima, djeca će promatrati digitalnu kartu zvjezdane noći, a zatim prošetati virtualnom interaktivnom kartom Gospića. Događaj je planiran uživo ukoliko to dopuste epidemiološke mjere, u suprotnom održat će se online. Više informacija o ovom događaju pronađite ovdje.
 7. Učitelji Dinko Marina i Ivana Maruna (Zadar), pozivaju učenike na jednosatnu radionicu „Što možemo naučiti o geologiji?”. Cilj je upoznavanje učenika s važnošću geologije za geografske spoznaje te približavanje geologije učenicima kroz kreativnost u znanosti. Izradom otisaka u gipsu, sudionici mogu proširiti svoje znanje o fosilima. Događaj je planiran uživo, a ukoliko to ne dopuste epidemiološke mjere, radionica se neće održati. Detaljnije ovdje.
 8. Učiteljica geografije Josipa Zanki (Zadar), organizira jednosatni online događaj koji će se sastojati od virtualne izložbe i geo-kviza povezanih s učeničkim istraživanjem o znamenitostima domovine i drugih zemalja svijeta. Više informacija ovdje.
 9. Učiteljica Zrinka Klarin u ime OŠ Šime Budinića iz Zadra i Anđelko Vidović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), održat će predavanje i radionicu za učenike osnovne škole pod nazivom „Pogled ispod oblaka”. Teme obuhvaćaju opis atmosfere te položaja i važnosti troposfere, subjektivno i objektivno vrijeme, najvažnije klimatske elemente, važnost prikupljanja podataka o vremenu i važnost vremenske prognoze, utjecaj pojedinih klimatskih čimbenika na obilježja klime te nastanak i razlikovanje vrsta oblaka. Događaj je planiran uživo ukoliko to dopuste epidemiološke mjere, u suprotnom održat će se online. Više informacija o ovom događaju pronađite ovdje.
 10. Sveučilišna profesorica Jadranka Brkić-Vejmelka (Zadar), ujedno i amaterski astronom i astrofotograf, poziva na dvosatno predavanje za djecu osnovnoškolskog uzrasta o Zemlji i planetima u Sunčevom sustavu pod nazivom „Sunčev sustav – naš dom među zvijezdama”. Događaj je planiran uživo, a ukoliko to ne dopuste epidemiološke mjere, radionica se neće održati. Detaljnije ovdje.
 11. Učitelji i zaljubljenici u geografiju Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca (Zadar) pozivaju na jednosatnu online radionicu pod naslovom „Razumijevanje tektonike ploča i vulkanskih aktivnosti”, namijenjenu učenicima osmih razreda osnovne škole. Nakon filma na navedenu temu, sudionici će uz pomoć digitalnog alata Padlet istražiti i prikazati sadržaje vezane za vulkane i potrese, nakon čega slijedi kviz. Više informacija ovdje.
 12. Nastavnik geografije Ivica Borić (Split) poziva sudionike 9. travnja u 18.00 sati na „Virtualnu terensku nastavu”, polusatni online događaj na kojem će biti predstavljene digitalne aplikacije Google Earth i Tripline uz pomoć kojih se mogu provesti virtualne terenske nastave. Detaljnije, uključujući već objavljene podatke za pristup, potražite ovdje.
 13. Učiteljica engleskog jezika i geografije Tihana Modrić (Split) kao predstavnik OŠ Bol iz Splita, a u partnerstvu s osnovnom školom iz Sydney-a, Australija (International Grammar School, Sydney), organizira „Virtualni posjet Australiji”, prilikom kojeg će učenici imati priliku stupiti u kontakt s hrvatskim učiteljem u Australiji, raspitati se o načinu života, školovanja, problema s kojim s susreo pri odlasku iz Hrvatske i dolasku u Australiju. Njegovi učenici i kolege će odgovarati na pitanja naših učenika, uz vjerojatni virtualni posjet školi u Australiji. Više informacija ovdje.
 14. Učiteljica engleskog jezika i geografije Tihana Modrić (Split) kao predstavnik OŠ Bol iz Splita, također poziva na jednosatni online događaj pod nazivom „Predstavite Hrvatsku i pozdravite Poljsku!”. Tijekom događaja, učenici iz Hrvatske upoznat će učenike osnovne škole u Lubzci iz Poljske. Učenici iz jedne i druge države podijelit će videozapise i predstaviti obje države, a zatim zaigrati Kahoot! kviz i vidjeti koliko znaju o svakoj zemlji. Ovaj događaj će potaknuti učenike na istraživanje i putovanje te na prevladavanje jezičnih poteškoća. Detaljnije informacije, uključujući već objavljene podatke za pristup, potražite ovdje.
 15. Srednjoškolski profesori Lucija Čapalija i Ivana Prezzi (Split) pozivaju na dvosatno predavanje pod nazivom „Održivi razvoj – postizanje međupredmetnih tematskih rezultata u korelaciji dva predmeta – geografije i poslovne komunikacije”. Bit će predstavljeni međusobni odnosi teme obnovljivih izvora energije s utjecajem gospodarskog razvoja industrije, prometa, energije i potrošnje na opću dobrobit stanovništva. Detaljnije informacije, uključujući već objavljene podatke za pristup, potražite ovdje.

p.s. Ne zaboravite da bi mnogi geografski događaji širom svijeta mogli biti dostupni virtualnim putem – potražite na stranicama Međunarodne noći geografije, sigurno ćete naći nešto zanimljivo za sebe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)