vanzemaljci

Jesmo li sami?

geografske teme svemir i Zemlja

Naravno da nismo. Bilo bi izuzetno neozbiljno tvrditi da u svemiru nema života, osim onog na Zemlji. Pa čak i onog inteligentnog. Vjerojatno ne postoji niti jedna osoba koja je otvorila ovaj članak, a sposobna je držeći žličicu vode u ruci, tvrditi kako nema morskih pasa i kitova u oceanima – samo zato jer ih nema u njezinoj žličici.

Kada su uvjeti idealni, golim okom možemo vidjeti oko 2.000 do 3.000 zvijezda. No, naša galaktika broji između 100 i 400 milijardi zvijezda, i ona je samo jedna od 100 do 200 milijardi vidljivih galaktika! Zar uistinu još uvijek postoje osobe koje su u stanju pomisliti da oko niti jedne od tih silnih zvijezda ne kruži barem jedan planet na kojem se razvio (inteligentan) život?

Jedino što se možemo zapitati je gdje žive te vanzemaljske vrste, kako izgledaju, jesu li manje ili više napredne od nas, jesmo li se možda već susreli, odnosno hoćemo li se ikad susresti?

Na primjer, Proxima Centaura b je planet tvrde i stjenovite površine po veličini sličan Zemlji, koji može sadržiti površinsku tekuću vodu i ostale elemente potrebne za život (kakvog mi poznajemo). Ovaj planet kruži oko najbliže zvijezde našem Suncu (Proxime Centaura) i od nas je odaljen oko 4,2 svjetlosne godine. Proxima Centaura b je najbliži poznati planet izvan Sunčevog sustava, a otkrili smo ga u kolovozu 2016. godine.

Umjetnički prikaz planeta Proxima Centaura b
Umjetnički prikaz planeta Proxima Centaura b
izvor: European Southern Observatory/ José Francisco (www.josefrancisco.org)

Do sada smo otkrili oko 4.000 planeta u drugim zvjezdanim sustavima, od kada smo ih počeli otkrivati 1995. godine zahvaljujući snažnim teleskopima. Slijedeći najbliži sličan Zemlji planet nazvali smo Wolf 1061, a tri puta je udaljeniji od planeta Proxima Centaura b (13,8 svjetlosnih godina).

Iako skeptično gledamo na putovanja izvan Sunčevog sustava, podsjetimo se brzog razvoja istraživanja svemira u zadnje vrijeme. Unatoč tome što je prvi turist poletio u svemir prije 20 godina, era svemirskog turizma tek sada istinski započinje. Rusi su nedavno objavili reklamu kojom pozivaju sve zainteresirane na putovanje do Međunarodne svemirske stanice. Unutar nekoliko godina, desetci osoba koji nisu astronauti, nego glumci – poput Toma Cruisea, redatelji, i druge osobe dubljeg džepa posjetit će tu stanicu ili kružiti oko Zemlje. Američka svemirska agencija želi ponovno poslati ljude na Mjesec, dok istovremeno ubrzano istražuje ostatak Sunčevog sistema. Hubble teleskop radi punom parom, a krajem prosinca 2021. godine NASA je lansirala novi, još veći i sto puta snažniji teleskop Webb kojim ćemo biti sposobni gledati 13,5 milijardi godina u prošlost.

Dodatno, užurbano  se radi na projektu Breakthrough StarShot, koji ima za zadatak čovjeka odvesti u drugi zvjezdani sustav – Alpha Centauri, gdje se nalazi planeta Proxima Centaura b. Projekt je predstavio Stephen Hawking u travnju 2016. godine, a zanimljivo je da u upravnom odboru tvrtke pod čijim se okriljem razvija StarShot sjedi Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka. Letjelica bi trebala biti lansirana oko 2036. godine te putovati narednih 20 do 30 godina do sustava Centauri, iz kojeg će vijest s letjelice putovati četiti godine do Zemlje, da nas izvijesti kako je putovanje prošlo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)