Snježni kaos diljem Europe uzrokuje otapanje arktičkog leda

geografske teme klima i vode

Travanjski snijeg koji posljednjih dana pada na tek propupale cvjetove voća u Europi vjerojatno je izravno povezan s gubitkom morskog leda u Barentsovom moru na Arktiku. To je definitivno bio slučaj 2018. godine kada se iznenadna hladna čarolija poznata kao „Zvijer s istoka” spustila na srednje geografske širine kontinenta, dokazuje najnovije istraživanje tima znanstvenika sa Sveučilišta u Ouluu iz Finske, i Arktičkog sveučilišta u Norveškoj, a objavljeno u časopisu Nature Geoscience.  

Snimke poljoprivrednika koji marljivo pale tisuće krijesova na tlu blizu svojih usjeva i francuskih vinogradara koji vode poraženu bitku protiv ekstremnog mraza ponovno obilaze svijet. Već postoje izračuni da je ova poljoprivredna katastrofa od Bordeauxa do Champagnea proizvela gubitke 90% veće od prosjeka. Te depresivne snimke borbe su uistinu najbolja ilustracija složenosti i nepredvidljivosti globalnog zatopljenja. Pomalo paradoksalno, ali istinito: gubitak arktičkog morskog leda uslijed globalnog zagrijavanja klime, usko je povezan sa snježnijim zimama na srednjim geografskim širinama.

Spomenuto istraživanje detaljno utvrđuje da je dugoročno topljenje arktičkog morskog leda od kasnih 1970-ih izravno povezano s jednim specifičnim vremenskim događajem koji je nazvan „Zvijer s istoka” – velikih snježnih padalina koje su zaustavile velike dijelove europskog kontinenta u veljači 2018. godine, uzrokujući gubitak od milijardu eura dnevno. Istraživači su otkrili da atmosferski zrak koji putuje južno od Arktika nosi jedinstveni geokemijski otisak koji otkriva njegovo porijeklo. A to porijeklo je topla, otvorena voda Barentsovog mora, dijela Arktičkog oceana između Norveške, Rusije i Svalbarda, koje je prije bio zamrznut. Procjenjeno je da su vode Barentsovog mora u događaju iz 2018. godine opskrbili 88% snijega koji je pao nad Europom te godine.

Barentsovo more - karta

Voditeljica istraživanja, dr. Hannah Bailey sa Sveučilišta u Ouluu (Finska) izjavila je za Science Daily:

„Ono što smo otkrili je da s dugotrajnim smanjenjem morskog leda na Arktičkom oceanu, sve veća količina vlage ulazi u atmosferu tijekom zime, što izravno utječe na vremenske uvjete znatno južnije od Arktika, uzrokujući ekstremne jake snježne padaline. Možda se čini kontraintuitivnim, ali priroda je složena i ono što se događa na Arktiku ne ostaje na Arktiku.”.

Analizirajući dugoročne trendove od 1979. godine, istraživači su otkrili da na svaki kvadratni metar zimskog morskog leda izgubljenog iz Barentsovog mora dolazi do povećanja padalina nad Europom za 70 kg.

Istraživanje pokazuje da će u sljedećih 60 godina Barentsovo more biti bez ledenog pokrivača te će vjerojatno postati značajan izvor povećanih zimskih oborina u Europi – bilo kiše ili snijega.


Priređeno prema člancima objavljenim u Science Daily i Nature Geoscience.

Literatura:

Hannah Bailey, Alun Hubbard, Eric S. Klein, Kaisa-Riikka Mustonen, Pete D. Akers, Hannu Marttila, Jeffrey M. Welker. Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall. Nature Geoscience, 2021; DOI: 10.1038/s41561-021-00719-y

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)