Masiv Hibine

Život na sjeveru: Hibine, poluotok Kola

putopisi

Još jednom smo za odredište odabrali poluotok Kola. Privukle su nas brojne rijeke, ledenjačka jezera i Bijelo more. Nakon tri tjedna veslanja odlučili smo se za malu promjenu i krenuli na nekoliko dana pješačenja u Hibine, planine s najvećim naslagama apatita na svijetu.

Hibine zauzimaju središnji dio poluotoka Kola. U njihovom podnožju, s južne strane, nalaze se dva poznata industrijska postrojenja: Kirovsk i Apatity. Ovdje se fosfor iz apatita dobiva danonoćno.

Kirovsk – grad koji su sagradili politički zatvorenici

Zanimljiva je podjela Kirovska na tri zone: grad Kirovsk na južnoj obali jezera Veliki Budjar, te četvti položene 23 i 25 kilometra sjevernije od grada, nazvane Kirovsk-23 i Kirovsk-25. Trekking smo započeli u Kirovsku-25, na nadmorskoj visini od oko 400 m. Ovdje se cijeli život odvija na glavnoj ulici – Ulici generala Kirova. Tu su četiri trgovine s mješovitom robom i mali trg na kojem Ukrajinci prodaju kineske japanke i majice. Uz ulice su petokatne stambene zgrade, poznate širom Rusije, od Murmanska do Vladivostoka.

Dvorišta su zapuštena. Djeca rudara igraju se među matalnim otpadom i trulim zidovima garaža koje se već neko vrijeme bore s gravitacijom. Grad su 1920-ih sagradili politički zatvorenici bivšeg SSSR-a. Jedan od njih prišao nam je ispred trgovine, dok smo na plastične vrećice širili kriške kruha, komade sira, kefir i čokolade. Mihajlo je radio na izgradnji četvrti, a i sam je živio u baraci s drugim zatvorenikom. Uvjeti su bili loši. Pogotovo zimi je bilo teško. Nakon što je imanje izgrađeno, radio je u površinskom kopu u Kirovsku-25.

Ygrade u Kirovsku

Najstariji rudnik u masivu Hibine

Prema Mihajlovim riječima, tražeći put koji vodi do Hibina, prošli smo kroz tužni stambeni blok. Loše vrijeme grad je učinilo još sumornijim. Bilo je oblačno, a dim iz dimnjaka industrijskih pogona dizao se iznad blokova.

Bili smo prilično brzo pred vratima rudnika. Prošli smo kroz njih ne izazivajući ničije sumnje, da bi nakon nekog vremena stali u podnožju spomenika podignutog prije nekoliko godina. Natpis podsjeća rudare da rade u najstarijem rudniku u Hibinama. Otvoren je 7. listopada 1929. godine. Od tada je uklonjeno nekoliko stotina tisuća tona stijena kako bi se došlo do vrijednih naslaga apatita.

Slijedeći rudare, prošli smo dugim limenim hodnikom i izašli kod velikog željeznog stupa okrunjenog crvenom petokrakom. Lutali smo sve dok nam netko nije pokazao put na planinu, koji vodi kroz samo središte rudnika!

U srcu površinskog kopa

Makadamski put vodio je među unakaženim brežuljcima koji su uslijed mnogobrojnih eksplozija bili lišeni velikih komada stijena. Detonacije su trajale cijelo vrijeme, a njihov odjek tražio je izlaz iz doline. Prolazili smo pored ogromnih kipera, kamiona, buldožera. Ispod smo vidjeli krater dubok nekoliko stotina metara i automobile kako se spuštaju spiralnom cestom. Odozgo su izgledali poput malih žutih igračaka. Cestama su grmjeli bageri koji su kupili blokove kamenja i bacali ih s velikih visina na zemlju, gdje su praskali uz tutnjavu. Ti strojevi su izgledali poput golemih čudovišta.

Radovi u rudniku traju već nekoliko desetaka godina. Apetit je mineral od kojeg se dobiva fosfor, koji se zatim koristi za proizvodnju gnojiva, fosfatne kiseline i šibica, između ostalog.

Nas, geografe, pogodila je izuzetno jaka antropopresija koja prati izgradnju i rad površinskog kopa. Nestajuće planine, ogromna rupa u zemlji, gomile željeznih konstrukcija, cijevi, stanica za crpljenje vode, ogromni strojevi koji neprestano nose kamenje s dna bez dna: slika i prilika čovjekovog apsolutnog trijumfa nad prirodom.

Planine ravne poput stola

Hibine smo vidjeli ranije iz Lovozera, jednog od mnogih ledenjačkih jezera u Kareliji. Iz daljine su izgledale potpuno drugačije. Radi se o masivu, jednoj od najstarijih planina u Europi. Sastoje se uglavnom od feldspata koji sadrže apatit i druge minerale rude, uključujući titan i magnetit.

Ove planine nisu visoke, najviši vrh Chorgorr je svega 1.191 metar visok. Međutim, mogu biti od velikog interesa za geologe i geomorfologe jer nose brojne tragove ledenog doba. Obronci Hibina prekriveni su kamenim krhotinama, što je dokaz ledenjačkih procesa. U planinama postoji i nekoliko ledenjačkih jezera.

Bilo je razdoblje ponoćnog (polarnog) sunca, pa smo mogli lutati dugo koliko smo htjeli. Nakon nekoliko sati stigli smo do lijepog mjesta na prizemnoj moreni, ispod kotla ledenjaka. U dolini je u blizini tekla rijeka koja je prelazila preko sedimenata bočne morene. Cijeli dan nismo nikoga sreli. Hibine nisu planina koju turisti često posjećuju. Tri do četiri dana je dovoljno za prelazak glavnog grebena. U planinama nema staza – samo je nekoliko utabanih puteva. Karta, a više skica, koju smo kupili u trgovini u gradu imala je toliko grešaka, da je već nakon sat vremena postala suvišna. Reljef planina i dobra vidljivost omogućili su nam lutanje kamo su nas oči nosile. Hodali smo širokim grebenima, podrezanim s obje strane strminama koje su završavale dnom kotla ledenjaka.

Usponi su ovdje prilično strmi, međutim grebeni Hibina su blagi, a vrhovi ravni. Platoi su se ispred nas širili svojim prostranim stjenovitim ravnicama s kojih se pružao slikovit pogled. Do horizonta smo se mogli diviti nevjerojatnom krajoliku. Na istoku su se mogli vidjeti jezera Umboziero i Lovozero široka po nekoliko kilometara svako, a na zapadu jezero Velika Imandra. Pogled na jug bio je potpuno drugačiji. Cijelo područje pokriveno je površinskim kopom rudnika, a između rudnika i okupanog dimom Kirovska vidjelo se jezero Veliki Budjar.

Zona tundre

Gornja granica šume u gorju Hibine prolazi na nadmorskoj visini od oko 300 – 400 m nadmorske visine. Iznad su padine obrasle vegetacijom tundre koja je prilagođena preživljavanju polarne noći. Ovdje dominira patuljasta breza, a brojne vrste mahovine stvaraju mekane tepihe. Niska i nevjerojatno uvijena debla breze svjedoče o jakom vjetru na tom području.

Poluotok Kola poznat je po promjenjivom vremenu. U Hibinama je ovaj obrazac još očitiji. Već pola sata nakon što se kiša sruči na zemlju iz tamnih oblaka, sunce će sjajno zasjati. Nedugo zatim, vjetar se pojača i kiša opet počne padati. Tijekom našeg boravka u Kareliji, duga se svakodnevno pojavljivala na nebu.

Drugi ljudi

Osim obitelji koja je kampirala na rijeci Partimjok, upoznali smo samo jednog mladog stanovnika Moskve koji radi u banci, pa je Hibine izabrao za bijeg od svakodnevice u prirodu. Luta sam Hibinama, lovi ribe u jezerima, spava u šatoru…

U središnjem dijelu Hibina, u dolini rijeke Kunijok, nalazi se kontrolna i spasilačka baza. Kako nismo imali svu potrebnu registraciju za boravak u Rusiji, bojeći se moguće intervencije milicije, napravili smo širok krug oko baze.

U jednoj od dolina pronašli smo fragmente naselja koje nikada nije izgrađeno. Za njegovu izgradnju izravnana je velika površina zemlje, dio je izliven betonom, prve željezno-betonske konstrukcije već su bile izgrađene, ali danas je sve zaraslo, a zidovi koji su bili izgrađeni – pucaju.

Vožnja kući

Ujutro probudila nas je žustra hladnoća zraka koji je noću kliznula niz padinu do dna doline. Puhao je prohladni vjetar pa smo se brzo uputili na zagrijavanje. Dugo smo šetali smrznuti u sjeni planina. Do Kirovska još 15 km. Makadamski put bio je prazan, svaki korak dizao oblak žute prašine. Sunce je polako izranjalo iza grebena. Odjednom, iza naših leđa, začuli smo automobil koji se zaustavio tik do nas. Tamni suvozačev prozor polako je kliznuo dolje i za volanom smo mladića. Otvorio je vrata bez riječi. Iz auta se čula glasna muzika – svirali su Red Hot Chilli Peppers-i. Ušli smo u crnu Ladu. Zvučnici na stražnjoj ploči tresli su se od rezonancije. Imala sam dojam da ću biti svjedokom njihove eksplozije. Tada sam ugledala plave oči našeg vozača u retrovizoru. Nosili su tragove neprospavane noći i zabranjenih opijata. Započeo je škripom guma, ali srećom nije uspio pretjerano ubrzati zavojitom i neravnom cestom. Nakon nekog vremena pružio nam je ruku s plastičnom bocom piva Baltika i pripalio cigaretu. Iz zvučnika je zaurlalo „Can’t stop” i mladić nas je odvezao dolinom do Kirovska. Napokon smo skrenuli lijevo s glavne ceste, pa desno i odvezli našu glasnu Ladu s zatamnjenim staklima u centar Moskovskog sveučilišta, gdje se upravo održavalo jutarnje okupljanje studenata. Rukovali smo se i Jura se odvezao u smjeru samo njemu znanom. A mi smo, uzevši svoju prtljagu, autobusom otišli do Apatityja, odakle smo navečer krenuli na put ka jugu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)