Zemljoteka

Zemljoteka – online platforma za djecu o Zemlji

preporučujemo

„Na mladima svijet ostaje”. No, kakav to svijet ostavljamo mladima koji ga trebaju preuzeti? Sve upućuje na to da nam djeca koja tek počinju svoju školsku avanturu neće biti pretjerano zahvalna na svijetu kojeg ćemo im predati kada krenu u samostalni život za 15-20 godina.

Dok se nadamo da ćemo i sami nešto konkretnije poduzeti po pitanju ozbiljnog očuvanja jedine planete koju zovemo svojim domom, možda je i važnije upravo te najmlađe naučiti vijednostima Zemlje te važnosti naše brige, očuvanja i provođenja konkretnih akcija.

Moramo pohvaliti Europsku uniju, koja je u tu svrhu pripremila Zemljoteku – interaktivnu edukativno-zabavnu platformu za djecu. Zemljoteka kroz različite atraktivne sadržaje te kategorije educira djecu o neraskidivoj vezi i odgovornosti koju imamo za planetu na kojoj živimo.

Zemljoteka je stvorena u duhu Europskog zelenog plana, nove strategije rasta Europske unije, a koja sadržava mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Kako bi se postigla realizacija ovog plana, potrebno je zainteresirati sve članove društva, a cilj Zemljoteke je približiti ove važne teme djeci.

Tako se, otvarajući rubrike ove platforme, djeca mogu naučiti više o temama kao što su otpad, recikliranje, zagađenje, plastika, zeleni grad, energija, obnovljivi i neobnovljivi izvori energije, voda, minerali, fosilna goriva, drvo, atmosfera, porast temperature, očuvanje prirode i životinjskih vrsta i sl. U rubrici Budi moj heroj, platforma motivira djecu da odaberu svoje „super moći” i koristeći ih pomažu Zemlji. U istoj rubrici mogu se naći i dvije nagradne igre s mjesečnim nagradama: „Istina i izazov” i „Glas za spas”. Rubrika Moji darovi obrađuje na zanimljiv način prehranu kroz podrubrike Puni trbuščići, Upoznaj farmera i MasterŠtef. Prva rubrika govori o izvorima vitamina i važnih elemenata, o mesu, voću i povrću, te između ostalog nudi zanimljiv interaktivni kalendar sezonskog voća i povrća. Podrubrika Upoznaj farmera uz brojne informacije prdočene na zanimljiv način, nudi i preuzimanje ilustrirane priče „Priča triju generacija”. U podrubrici MasterŠtef djeca mogu pronaći kako postati MasterŠtef mjeseca, pripremajući jelo koje uključuje sezonske i zdrave namirnice. Dovoljno je poslati fotografiju pripremljenog jela i čekati na rezultate žirija. Tu je takožer moguće naći i desetak recepata.

Kako se radi o materijalu kojeg je pripremila Europska unija, tekstovi promoviraju i hvale djelovanja ove međunarodne zajednice. No, usprkos takvoj naraciji, radi se o kratkim, zanimljivim, istinitim i često ilustriranim tekstovima primjerenim djeci osnovnoškolskog uzrasta, koji će ih (a sigurni smo i odrasle) naučiti puno o našoj Zemlji i kako možemo biti bolji Zemljani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)